22:51 / 10.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Vjerovnici će operativno upravljati putem holding kompanije u RH

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vjerovnici će preuzeti kontrolu nad novom Agrokor grupom putem tri pravne osobe sa sjedištem u Nizozemskoj, dok će operativno upravljanje obavljati holding kompanija u RH.
Vjerovnici će preuzeti kontrolu nad novom Agrokor grupom putem tri pravne osobe sa sjedištem u Nizozemskoj, dok će operativno upravljanje obavljati holding kompanija sa sjedištem u Hrvatskoj, izvijestio je izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

Vjerovnici su se, kako je rekao, odlučili za vlasničku strukturu u Nizozemskoj, jer način nagodbe predviđene za Agrokor u toj zemlji ima bogatu pravnu praksu.

Operativno upravljanje obavljat će hrvatska holding kompanija sa sjedištem u Zagrebu. Njeno operativno funkcioniranje bit će ovdje lokalno i ona će imati operativnu i vlasničku strukturu nad svim kompanijama u sustavu Agrokora, kako onih u Hrvatskoj, tako i izvan Hrvatske, rekao je Peruško koji nije htio izlaziti s detaljnijim podacima o mogućim udjelima u novoj vlasničkoj strukturi, ponovivši kako se na EPM modelu još radi te će točni odnosi biti poznati za oko mjesec dana.

Otklonio je mogućnost povratka Ivice Todorića u vlasničku strukturu, istaknuvši da su dugovi koje je ostavio znatno veći od imovine koncerna.

U pogledu graničnog duga (koji je nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave, a stigao na naplatu poslije 10. travnja 2017.), rekao je da će njegova naplata ovisiti i o budućem poslovanju Konzuma. Naime, dobavljači dobivaju mogućnost naplate još 80 milijuna eura dodatnog graničnog duga u svim kompanijama sustava i ta isplata ovisi o tome hoće li Konzum postizati rezultate definirane planom održivosti, jer se većina duga odnosi na Konzum pa isplata ovisi o tome kako će on raditi u iduće četiri godine.
Vjerujem da će to omogućiti dobavljačima da u najvećoj mogućoj mjeri smanje svoje otpise, kazao je.

Njegova zamjenica Irena Weber istaknula je da sve Agrokorove kompanije posluju s planovima održivosti. Dodala je da su optimistični zbog rezultata Konzuma. Promet je u odnosu na 2017. veći za 21 posto, rekla je.

Također, s dobavljačima je postignut dogovor o isplati graničnog duga, odnosno duga koji je nastao prije postupka izvanredne uprave. Tog duga još je ostalo neplaćeno od 130 do 160 milijuna eura, a dogovoreno je da se najviše može isplatiti 80 milijuna eura i to godišnje tijekom 2018., 2019., 2020. i 2021., istaknuto je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!