20:25 / 25.05.2021.

Autor: Mario Kurevija/Dnevnik/HRT

Vjeruju li Ličani u HDZ ili jaku regionalnu opciju?

Ernest Petri i Darko Milinović

Ernest Petri i Darko Milinović

Foto: HRT / HTV

Neizvjesnu borbu za županijsku fotelju u Ličko-senjskoj županiji vode Darko Milinović (stranka Lipo) i Ernest Petri (HDZ-HSS-HSU-HBS). Sa samo 308 glasova Milinovć je u prvom krugu pobijedio svog protukandidata u županiji s najmanjim brojem glasača.

Plinofikacija, širokopojasni internet, energetska obnova zgrada, cikloturizam. Samo ova četiri projekta vrijedna su više od 200 milijuna kuna, ali i suficit od 6,5 milijuna kuna u županijskom proračunu, ističe kao argumente Darko Milinović (Lipo), po kojima - kaže - zaslužuje novi mandat župana. Najavljuje i završetak razvojne strategije Ličko-senjske županije do kraja godine. Kaže, ne smije se zaboraviti razvoj poljoprivrede, ruralni razvoj, malo i srednje poduzetništvo te turizam.

Ernest Petry, kandidat za župana (HDZ-HSS-HSU-HBS), ističe pak potrebu prilagodbe urbanističkog plana, otvaranjem novih poslovnih zona u koje bi doveo nove investitore, čime bi se otvorila nova radna mjesta i time zaustavilo iseljavanje mladih. Temelj njihovog programa je - kaže - razvoj gospodarstva na području županije, povlačenje sredstava iz fondova EU-a i 'suport' Vlade Republike Hrvatske.

Oba kandidata se trude privući nove glasače

Milinović građanima poručuje kako se radi o kriznoj situaciji u kojoj županija treba "čovjeka s gardom i vizijom, čovjeka odluke i hrabrosti i kad su u pitanju interesi". Petry očekuje glasove nezadovoljnih ljudi koji, kako kaže - "nisu dobili ništa niti su imali prosperitet na području Ličko-senjske županije". Tvrdi da je veliki broj glasača u prvom krugu bio ucijenjen. Milinović pak svog suparnika optužuje da je "išao od ekstremne desnice do ultra ekstremne ljevice".

Vjeruju li Ličani u jaku regionalnu stranku ili se vraćaju pod okrilje HDZ-a - saznat ćemo u nedjelju poslije drugoga kruga glasanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!