15:50 / 02.10.2020.

Autor: M.Š./Hina

Vještaci: Zavadlav nije bio neubrojiv, nego bitno smanjeno ubrojiv

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić ispitivao je forenzički tim Psihijatrijske klinike Vrapče iz Zagreba.
Forenzičko-psihijatrijski vještaci u petak su na splitskom Županijskom sudu ostali pri stavu da Filip Zavadlav, optužen za trostruko ubojstvo početkom godine, u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije bio neubrojiv, već bitno smanjeno ubrojiv.

Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić ispitivao je forenzički tim Psihijatrijske klinike Vrapče iz Zagreba, koji čine tri psihijatra i psiholog. Dobio je odgovore da potpuno isključuju mogućnost da je optužni bio neubrojiv, već su procijenili da je bio bitno smanjeno ubrojiv.

- Imate li vi uopće način da utvrdite zašto je Filip pucao, upitao je Šerić vještake, na što mu je jedan od njih odgovorio kako ne može niti smije govoriti o motivima.

Optuženi Zavadlav iznijet će obranu

Nakon toga odvjetnik je najavio da će Filip Zavadlav iznijeti svoju obranu te dodao kako očekuje dopunu vještačenja. Sudska rasprava potom je odgođena, a nastavit će se krajem studenoga.

Inače, suđenje se održavalo pod jakim osiguranjem policije koja se nalazila oko zgrade Palače pravde, dok su odvjetnika Šerića čuvali policajci u civilu.

Osim brojnih novinara, suđenju su nazočili i članovi Facebook grupe "Pravda za Filipa", a dio svjedoka je nakon davanja iskaza pred sudskim vijećem ostao u sudnici pratiti raspravu.

Zadnja tri dana raspravu je pratio i otac optuženoga Ante Zavadlav.

Sutkinja planirala ispitati 23 svjedoka

Predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Višnja Strinić, u dokaznom je postupku planirala ispitati ukupno 23 svjedoka, a do sada ih je pozvano 17, od kojih se dio nije odazvao ili nisu uredno primili poziv. 

Filip Zavadlav optužen je da je 11. siječnja u splitskom Varošu s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motociklima.

Uz teško trostruko ubojstvo optužen je i za nedopušteno držanje oružja te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!