08:46 / 27.11.2019.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Vještak iznio mučne detalje oko smrti Jasmine Dominić

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svjedočit će vozač i liječnica hitne medicinske pomoći, koji su prvi stigli u kuću, zatim obducentica te sudskomedicinski vještak.
Na Županijskom sudu u Varaždinu se nastavlja suđenje Smiljani Srnec optuženoj da je u ljeto 2000. godine tupim predmetom ubila svoju sestru i njeno tijelo sakrila u zamrzivaču.

Svjedočit će vozač i liječnica hitne medicinske pomoći koji su prvi stigli u kuću, obducentica Andrina Kopjar koja je na prošlom svjedočenju imala zdravstvenih problema, te sudsko medicinski vještak Josip Škavić.

Na početku dokaznog postupka sudac Tomislav Brđanović je čitao nalaz doktora Josipa Škavića s kraja ožujka ove godine. U nalazu stoji da je Jasmina preminula nasilnom smrću s teškim povredama glave - glava se u zamrzivaču nalazila pored stopala, tijelo je bilo tamnije boje, na čelu su se nalazile razderotine dužine 5 centimetara, krvni podljevi na licu i vidljiv je bio prijelom čeljusti, te prijelomi nosnih kostiju.

- U zamrzivaču se tijelo nalazilo u krajnje neprirodnim položaju presavijeno u predjelu struka s početnim postmortalnim tragovima, zaključak je Josipa Škavića.

Bila je u pasivnom položaju i moguće da je odmarala ili spavala kad je ubijena. Dobila je 5 ili 6 udaraca tupim predmetom u lijevu sljepoočnicu što je donijelo do ozbiljnih nagnječenja mozga i smrt je nastupila ubrzo, do najviše desetak minuta nakon ozljede,  piše u nalazu Škavić.

Tijelo se naguralo u zamrzivač, a točna procjena vremena smrti nije određena no ona je mogla nastupiti u ljeto 2000. godine stoji u vještakovom pisanom nalazu. Položaj tijela u zamrzivaču ne upućuje na vremenski odmak od ozljeđivanja i smrti jer nisu počele truležne promjene. Točno vrijeme se ne može utvrditi, ali je tijelo u škrinju stavljeno ubrzo nakon smrti, odgovorio je vještak na pitanje državne odvjetnice Irme Bagarić.

Branitelja Krešimira Golubića zanimali su tragovi krvi, je li bilo slijevanja po tijelu, no, vještaci Josip Škavić i Andrina Kopjar odgovaraju da je vidljiva umrljanost glave i gornjeg dijela tijela što ne predstavljaju tragove slijevanja krvi već umrljanost kad se manipulira tijelom. 

- Nije moguće isključiti da bi manji krvni podljev nastao djelovanjem sile slabijeg intenziteta udarcem glave u prepreku ili podlogu, zaključuje Škavić.

Branitelja je zanimalo da li ozljede mogle nastati s više tupih predmeta. Škavić je rekao da se u praksi takve ozljede nanose najčešće jednim predmetom, a šaku kao sredstvo nanošenja ozljeda treba isključiti.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!