Vještak Kamal nastavio svjedočiti, Todorić dao izjavu

22.03.2023.

Zadnja izmjena 11:19

Autor: HRT/Hina/D.M.

Na sud stigao Ivica Todorić

Na sud stigao Ivica Todorić

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pokušava dovršiti saslušanje autora spornog financijskog vještačenja o Agrokoru, vještaka Ismeta Kamala. U veljači je Kamal nekoliko sati govorio o svojem nalazu na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz tog koncerna.

Todorić osporava Kamalov nalaz


Po dolasku na sud Ivica Todorić je izjavio kako nema govora o tome da njegova strana neće pobijediti. Ne zna hoće li optužno vijeće danas završili ali kaže "svima je jasno da smo mi pobjednici". Za dovođenje vještaka Kamala je kazao je da se radi o "sramoti naše države i tužiteljstva". 

Kamal kao svjedok, a ne stručnjak 


Kamal je u veljači ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz koji branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim, doznaje se na sudu. Prvookrivljeni u aferi "Veliki Agrokor" i nekadašnji vlasnik tog koncerna Ivica Todorić prekinuo je prvo ispitivanje Kamala održano početkom studenoga prošle godine zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora je odbijen.


Odvjetnici optuženih u aferi "Agrokor" dulje vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu stajao 8,6 milijuna kuna, nezakonit jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa s obzirom na to da su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.


Optuženici odbacuju krivnju


Todorića i 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.


O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021., a u međuvremenu je Visoki kazneni sud naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji. Svi optuženici od početka odbacuju sve što im tužiteljstvo stavlja na teret.


Vrhovni sud je sredinom veljače potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju "Mali Agrokor" prema kojoj su Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili koncern za oko 1,25 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!