12:23 / 07.05.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

Vjetar otežava postavljanje križeva na katedralu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Privremeni križevi će služiti i kao zatvarači tornjeva koji su oštećeni u potresu, a uz njih će biti postavljeni gromobrani i rasvjeta.
Nakon što se lijevi toranj urušio u potresu, a desni je oštećen te naknadno skinut, ispred zagrebačke katedrale posvećeni su križevi koji će se postaviti na tornjeve. Privremeni križ na sjeverni toranj treba biti postavljen danas ili sutra, a na južni će biti postavljen sljedeći tjedan zbog radova koje još treba obaviti - dva velika kamena na južnom tornju u međuvremenu su se pomaknula.

Tamara Marković javila je za Dnevnik u podne da se još ne zna kada će privremeni križevi biti postavljeni na tornjeve katedrale. Vjetar koji trenutno puše, otežava ionako težak zadatak dizanja teške čelične konstrukcije na visinu od 90 metara, rekla je.Križeve je blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kazao je da postavljanje križeva budi nadu svim vjernicima i da je znak i glasnik obnove Katedrale. Zahvalio je svima koji sudjeluju i pomažu u obnovi te jednako blagoslovio zahtjevan i opasan rad svih koji su angažirani na obnovi i postavljanju križeva.

- Sama konstrukcija križa s ovom kapom je teška 780 kg, to je čelik obojen autolakom, tako da imamo jedan simbol naših križeva koji su bili nekada. Visina križa iznad kape je 6 metara, raspon ruku je 2,40 m, rekao je arhitekt - Sama konstrukcija križa s ovom kapom je teška 780 kg, to je čelik obojen autolakom, tako da imamo jedan simbol naših križeva koji su bili nekada. Visina križa iznad kape je 6 metara, raspon ruku je 2,40 m, rekao je arhitekt Damir Foretić.

Privremeni križevi služit će i kao zatvarači tornjeva koji su oštećeni u potresu, a uz njih će biti postavljeni gromobrani i rasvjeta. U apsidi su pronađeni ostaci nadgrobne ploče i u tijeku je priprema za izradu tunela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!