Vjetrenjače, ceste, kamenolom... i čak 5 dalekovoda!

16:24 / 29.05.2019.

Autor: Perina Pribilović/E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

Mještani tvrde - županija, grad i HOPS - ignoriraju sve dogovore te se nastavlja pritisak da prodaju svoju zemlju.
380 stanovnika šibenske Dubrave ogorčeno je zbog lažnih obećanja da će se izmjestiti sporna trasa novog dalekovoda - koji bi im opet išao preko kuća. Nakon dvije godine pregovora i ponuđenih triju alternativnih trasa - hrvatski operator prijenosnog sustava - HOPS - i dalje radi po svom. Mještani tvrde - Županija, Grad i HOPS - ignoriraju sve dogovore te se nastavlja pritisak da prodaju svoju zemlju.

Dubrava je devastirana uzduž i poprijeko. Vjetrenjače, ceste, kamenolom... i čak 5 dalekovoda! A šesti na mjestu gdje ga ne žele - kap je koja prelijeva čašu.

- Pokraj kuća!? Tik uz kuće! Šesti dalekovod!? A imamo dosta slučajeva karcinoma u Dubravi. Njih 4-5 je od karcinoma umrlo, žica im ide preko kuća - kažu mještani.

U razgovoru s HOPS-om, Gradom i Županijom - vjerovali su da je dogovor postignut. Za novu trasu ponuđena su im bila čak 3 nova rješenja. Zbog institucionalnog ignoriranja - tražili su pomoć i županijskih vijećnika. No, izvlaštenje i zastrašivanje ljudi se nastavilo - kao da dogovora nije ni bilo.
Građani su šokirani!

- Znači ni žalba nije uvažena, oni su meni davali novce! Može to i poštar potvrditi - kaže Dragan Vukorepa.

- Ja sam isto građanka Hrvatske. Tu se moje pravo totalno ruši, jer oni prilaze preko moje volje preko naše zemlje, a imaju mjesta, imaju plan, imaju rezervu, obećali su - žali se Ana Antunac.

HOPS radi prema lokacijskoj i građevinskoj dozvoli i kažu -  trasa je dogovorena s lokalnom upravom. Što županija poriče. Planirana je kažu - izmjena prostornoga plana za novu trasu. A HOPS ne želi čekati.

- Pretpostavka je bila za to da se izmijeni prostorni plan županija, a to je procedura koja traje. Međutim je tu poanta priče da oni nisu htjeli čekati tu proceduru uopće - kaže šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić kaže - stat će uz građane.

- Sve je moguće napraviti, ovdje ne smije biti osnovni kriterij da li je nešto skupo ili jeftinije. Ovdje mora biti kriterij da zaštitimo ljude i njihovu imovinu - tvrdi.

380 Dubravčana koji su potpisali peticiju -  nikomu više ne vjeruju. I kažu, postave li im dalekovod - ići će na Europski sud za ljudska prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!