Vježba: Dolijala zloglasna konavoska banda

07.02.2020.

15:00

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Na graničnom prijelazu Karasovići na samom jugu Hrvatske održana je vježba u sklopu obuke carinskih službenika.
Na graničnom prijelazu Karasovići na samom jugu Hrvatske održana je vježba u sklopu obuke carinskih službenika. Njih 22 iz 11 europskih zemalja susrelo se s vrlo stvarnim problemom na takozvanoj balkanskoj krijumčarskoj ruti.

Zloglasna konavoska krijumčarska banda napokon je dolijala. No prilikom predaje oružja i droge službenicima na granici, ipak je vladalo dobro raspoloženje. Naravno, bila je riječ o vježbi, kojom se u sklopu projekta CELBET Europske komisije obučavaju carinski djelatnici za rad na istočnim i jugoistočnim kopnenim granicama Europske unije.

- Na ovoj granici danas smo sa djelatnicima istočne vanjske granice izvodili vježbe u kojima je uključeno 11 zemalja. Vježba je u realnom vremenu i prostoru. Djelatnici su se susreli sa realnim situacijama koje smo zajednički pripremali sa graničnom policijom. I oni su sudjelovali u projektu, kako bi mogli zajednički odgovoriti na nove izazove i prijetnje, koje su definitivno u porastu, kaže trener za obuku djelatnika u projektu CELBET Željko Milković.


Granični prijelaz Karasovići, na granici s Crnom Gorom, jedan je od najfrekventnijih u Hrvatskoj. Samo prošle godine preko njega je prošlo gotovo dva i pol milijuna putnika. No nije samo opterećen sezonskim gužvama, nego i sve učestalijim i kreativnijim pokušajima krijumčarenja. U periodu od 2013. do 2019. zaplijenjeno je više od jedne tone raznih vrsta droge.

- Ovo je jedan od krakova tzv. "balkanske rute". Znate u kakvom okruženju živimo i velike su prijetnje što se tiče krijumčarenja droge, cigareta, a i zbog naslijeđa iz proteklog rata kojeg smo imali, eventualno oružja i migranata, kazao je predstojnik Graničnog carinskog ureda Karasovići Jure Ursić.

Upravo su iz tog razloga ovakve vježbe ključne jer granični djelatnici uvijek moraju biti korak ispred sve lukavijih krijumčara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!