Vježba Hrvatske i BiH u slučaju ekološkog incidenta i poplava

22:20 / 19.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Vježba Hrvatske i BiH u slučaju ekološkog incidenta i poplava

Vježba Hrvatske i BiH u slučaju ekološkog incidenta i poplava

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL, arhiva

Predstavnici stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u suradnji s regionalnim informativnim centrima i hitnim službama, održali su u Slavonskom Brodu zajedničku vježbu u slučaju izlijevanja velike količine naftnih derivata s plovila na rijeci te poplava.

Jučer i danas izvedene su dvije simulacije procesa donošenja odluka u slučaju nesreće s izlijevanjem velike količine naftnih derivata s plovila na lokaciji Slavonski Brod te u slučaju velike poplave na rijekama Una, Vrbas i Sava. Vježbe su dio projekta "Upravljanja izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save".

- Simulacija izlijevanja 200 tona naftnih derivata u rijeku Savu s plovila pristalog u luci Slavonski Brod iznimno je rizični događaj za ekosustave i sve ostale s njim povezane sustave na način da prijeti njihovoj dugoročnoj održivosti zbog naglo uzrokovane neravnoteže, rekla je nakon vježbe predstavnica Hrvatskih voda Natalija Matić.

Nakon vježbe sudionici su analizirali njene učinke, a Matić posebno ističe važnost funkcioniranja sustava veze među sudionicima vježbe s obzirom na to da je suviše heterogen.

- Od posebne je važnosti uključivanje u vježbu svih sudionika iz susjednih država koje u ovakvim situacijama moraju surađivati. Nesreće na rijeci Savi jednako ugrožavaju stanovnike na obje strane rijeke. Nadamo se da će i u budućnosti biti još ovakvih vježbi, rekao je voditelj Službe civilne zaštite Slavonski Brod Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Pavo Baričić.

Slično misli i šef Odjela za strateško planiranje u Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Idriz Brković ističući da je ova vježba bila za sve odgovorne prava riznica informacija, iskustava, planova i postupaka potrebnih za sve faze ciklusa upravljanja nesrećama.

Izazovnom i poučnom vježbu hitnih službi u Slavonskom Brodu ocijenila je i Danijela Ždrale iz Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske (BiH).

Ovo je bila treća od ukupno pet vježbi koje će se održati u zemljama u slivu rijeke Save u sklopu projekta "Upravljanja izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save", s ciljem simuliranja nesreća koje imaju utjecaj u prekograničnim područjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!