17:35 / 02.06.2019.

Autor: HRT

Vježba Immediate Response 19 - multinacionalna bojna ide prema Mađarskoj

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povratak Multinacionalne bojne iz Mađarske u Hrvatsku predviđen je u utorak, 4. lipnja u 17 sati, a dolazak posljednje hodne kolone očekuje se 5. lipnja u ranim jutarnjim satima.
U sklopu završne faze međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19, počeo je izmještanje Multinacionalne bojne kopnom od vojnog poligona Eugen Kvaternik u Slunju do logističke baze u Kapošvaru u Mađarskoj, a cilj je uvježbavanje prelaska državne granice (Border Crossing Operations) u taktičkom rasporedu.

Prva od šest hodnih kolona Multinacionalne bojne s 566 pripadnika i 120 vozila iz devet savezničkih i partnerskih zemalja, od kojih je 218 pripadnika Hrvatske vojske, krenula je u pratnji Vojne policije s vojnog poligona u Slunju prema Mađarskoj u 14 sati, a dolazak na granični prijelaz Goričan 2 predviđen je u 20 sati. Preostale kolone kreću u razmaku od sat do tri sata kako se na trasi kojom će se kretati ne bi stvarale velike kolone i prometna gužva, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Povratak Multinacionalne bojne iz Mađarske u Hrvatsku predviđen je u utorak, 4. lipnja u 17 sati, a dolazak posljednje hodne kolone očekuje se 5. lipnja u ranim jutarnjim satima.

Zbog prolaska hodne kolone Multinacionalne bojne očekuje se pojačan promet lokalnim prometnicama od Slunja do Karlovca te na autocestama A1 od Karlovca do Zagreba i A4 od Zagreba do graničnog prijelaza s Mađarskom Goričan 2.

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 provodi se od 10. svibnja do 6. lipnja na teritoriju Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a njome Hrvatska vojska obilježava 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO-u . Radi se o glavnom obučnom događaju u Hrvatskoj u 2019. godini. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative. Vježba je usmjerena na uvježbavanje mobilnosti snaga, procedure pri prelasku granica i poboljšanje interoperabilnosti među partnerskim zemljama. Sudjeluje oko 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke.

Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo Multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. Na čelu Multinacionalne bojne je pripadnik hrvatskih Oružanih snaga pukovnik Samir Mršić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!