07:00 / 01.05.2021.

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik HTV-a/HRT

Uz HGSS na Plitvicama: vježba spašavanja utopljenika

Vježba HGSS-a na Plitvicama

Vježba HGSS-a na Plitvicama

Foto: HTV / HRT

Vikendom je na Plitvičkim jezerima i do 5000 posjetitelja dnevno. Riječ je o gostima iz Hrvatske, no sve je više i onih iz inozemstva. Nažalost, velik je broj i nesreća jer posjetitelji izlaze iz označenih ruta. Kako bi što bolje i usklađenije djelovali u spašavanju unesrećenih, karlovački i gospićki HGSS održali su vježbu.

Utopljenici su se našli u vodi, a uvježbani spašavatelji demonstriraju načine izvlačenja.


U potragu se uključuju i ronioci. 


- Najveći problem nam je loša vidljivost, hladna voda, zaplitanje u drveće, neke kablove, strune, zato uvijek moramo imati sječiva sa sobom i moramo biti spremni na sve, kazao je Nikica Spudić iz HGSS-a, stanice Karlovac.


S obzirom na velik plitvički prostor koji čine strme litice i jezera, spašavatelji ovdje imaju zahtjevan zadatak.


- Od potražnih akcija, akcija spašavanja nezgoda na vodi, na stijeni, tu imamo i speološke objekte koliko god je to razvedeno toliko ima i potencijalnog rizika za događanje nesreće i zato moramo mi biti spremni, rekao je Josip Brozičević, pročelnik HGSS-a, stanice Gospić.


Kupnjom ulaznice svaki je posjetitelj osiguran, no ako izađe iz označenih staza, gubi svako osiguranje i snosi rizik.


- Na mjesečnoj razini imamo par takvih nesreća i intervencija jednostavno gdje posjetitelji idu van staza, ne paze, ne prate znakove i onda dođe do tih nesretnih događaja, kazala je Danijela Jandrić, voditeljica zaštite na radu JU NP-a Plitvička jezera.


Posjetitelji se u parku osjećaju sigurno


- Kad nema gužve, sigurno je apsolutno sigurno. Ne pada vam na pamet neki selfi sa stijene? Ne, ne ne, nema potrebe za tim, rekao je Krešimir iz Siska.


Gužva vikendima


Vikendima sve je više gostiju u parku. Dnevno i do pet tisuća. Dominiraju domaći gosti, no polako pristižu i stranci.


- I Plitvice i Krka i vaši gradovi, sve je veoma dobro, rekla je Julija iz Rusije.


Dobro i sigurno i pod budnim okom stručnih službi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!