13:37 / 08.04.2019.

Autor: HRT

Vježba na Cresu - vatrogasna krema Europe u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je domaćin vježbe koja se prvi put organizira u Europskoj uniji, a u njoj sudjeluje 300-tinjak vatrogasaca iz 8 europskih zemalja.
Na Cresu je počela velika međunarodna vatrogasna vježba MODEX CRES 2019. Spomenuta vježba golemo je priznanje hrvatskom vatrogasnom sustavu. Na Cresu će se kontrolirati i rješavati 10 scenarija nastajanja požara. U vježbi koja je počela još sinoć sudjeluje 300-tinjak vatrogasaca iz osam europskih zemalja.

Riječ je o organiziranoj vatrogasnoj vježbi gašenja šumskog požara koja je organizirana prvi put u povijesti Europske unije. Da je čast organizacije, odnosno domaćina pripala upravo Republici Hrvatskoj, govori to da se Hrvatska cijeni i kao država, ali je riječ i o velikom priznanju hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović slaže se da Hrvatska može biti ponosna što je vatrogasna krema Europe ovih dana u Hrvatskoj.

- Hrvatska je prepoznata u cijelom sustavu zaštite i spašavanja. Nije slučajno to da se ova vježba organizira ovdje kod nas na Cresu, zbog toga što svi znaju da se Hrvatska uspješno nosi s velikim šumskim požarima koji u zadnje vrijeme pogađaju ne samo ostale europske zemlje na Mediteranu, već kao što smo vidjeli prošle godine, i na sjeveru u Švedskoj. Zato su naša iskustva dragocjena, naše znanje, ljudski faktor koji imamo, jako bitan. Ali je i nama bitno da surađujemo s Europskom unijom, s Europskom komisijom - rekao je ministar Božinović za Studio 4 HRT-a.Dodaje da je Hrvatska nakon požara 2017. pokazala koliko je Europska unija u financijskom dijelu moćna i izdašna.

- S jednim ugovorom smo povukli sredstva za novih, više od 90 vatrogasnih vozila. Nabavljamo nove radiokomunikacijske uređaje za kompletnu vatrogasnu službu , HGSS i druge žurne službe u RH, također s europskim sredstvima. Taj proračun se povećava u sljedećem financijskom razdoblju i naša je ambicija da hrvatskim vatrogascima i svima koji sudjeluju u zaštiti i spašavanju osiguramo najbolju moguću opremu, a to je moguće samo uz europske fondove. Na tome čvrsto radimo. Siguran sam da je i ovo što je Europa danas vidjela u Hrvatskoj zalog da će tako i biti - poručio je.

Cilj ove vježbe nije vježbati gasiti požar, jer svi oni koji su došli na Cres to jako dobro znaju. Cilj vježbe je snalaženje na nepoznatim prostorima - primjerice dođe li neki vatrogasac iz druge zemlje u Hrvatsku gasiti požar, da zna mora li platiti trajekt, ima li pravo prednosti i slično. Taj operativni i logistički dio vrlo je važan, kazao je za Studio 4 Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!