Vježba potrage i spašavanja u ruševinama

20:04 / 17.06.2022.

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT

Vježba potrage i spašavanja u ruševinama

Vježba potrage i spašavanja u ruševinama

Foto: Dnevnik / HRT

U vojarni Kupa u Karlovcu, vježbom potrage i spašavanja u ruševinama, počela je četverodnevna terenska vježba državne interventne postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite. Na vježbi su se provjeravali standardni postupci zapovijedanja te specijalizirana oprema, koja se koristi za takva spašavanja. Korištene su i nove tehnologije, poput dronova. 

Pripadnici državne interventne postrojbe spremni za potragu i spašavanje. Scenarij - potres jačine 6,2 prema Richteru pogodio je Karlovačku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju.

- Došlo je do eksplozije i vidjeli ste evakuaciju. Rade po standardnoj operativnoj proceduri, nakon konsolidacije nastavit će dalje s operacijom u ovom dijelu – opisao je vježbu voditelj Siniša Badovinac.

Traži se tristotinjak osoba. U potresu je oštećena i škola u kojoj je u tom trenutku bilo dvadesetak osoba. Prvo ih treba locirati. U tome će pomoći i pas Tomas.

- Unesrećene osobe budu pokrivene raznim materijalima, u potresu se tako dogodi, i onda bez psa, ako se osoba ne odaziva, skoro da i ne bi mogli naći – ističe Marko Škalamera, vodič potražnog psa.

Jedna ozlijeđena osoba nalazi se u prostoriji do koje se ne može, osim razbijanjem zida.

Teško je ozlijeđena. Prvo je treba imobilizirati, a zatim i izvesti s drugog kata zgrade u kojoj više nema stuba. Osoba je bez svijesti, nije mogla dati nikakve podatke i morat će čim prije ići kod medicinskog tima. Djelatnici hitne pomoći utvrđuju da je osoba teže ozlijeđena. Pružaju pomoć. Akcija se nastavlja. Tim ima novu informaciju dobivenu iz zraka.

- Sumnja se na onu osobu, što je dron, da je osoba na krovu, sad su u toj fazi da osobu na krovu spuštaju dolje – objašnjava Petar Jagodnik, Državna intervencijska postrojba, tim za analitiku.

Tu u pomoć priskaču i članove Gorske službe spašavanja. S vrha zgrade spašava se još jedna osoba.

Uz golemo iskustvo i znanje, u vježbi je predstavljen i dio opreme. Tu je robot za ulazak u ruševine. Da bi se sve koordiniralo na najbolji mogući način, upotrebljava se i potpuno opremljeno zapovjedno vozilo.

Sudionici vježbe nisu unaprijed znali scenarij, on je za njih uglavnom bio iznenađenje. Teška vježba potrebna je za dobivanje UN-ove licencije.

- Državna intervencijska postrojba provježbava sve procedure koje su upisane INSERag standardom, kako bi se na kraju mogli certificirati i uđemo u elitne postrojbe za spašavanje iz ruševina – naglašava Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Vježba se nastavlja sutra na području Rijeke i Kanfanara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!