Vježba Zaštita državne granice uz poštivanje ljudskih prava

22.11.2022.

19:19

Autor: Marko Percan/T.V./Dnevnik/HRT

Vježba Zaštita državne granice uz poštivanje ljudskih prava

Vježba Zaštita državne granice uz poštivanje ljudskih prava

Foto: HTV / HRT

Hrvatska policija u brojnim prilikama pokazala je svoju humanu crtu, spašavajući ljude koji su se zatekli i u minskim poljima kojih nažalost ima u graničnom pojasu, prije svega prema BiH- naglasio je ministar Božinović sudjelujući na vježbi Zaštita državne granice uz poštivanje ljudskih prava. Riječ je o vježbi koju zajedno provode hrvatska i njemačka policija, a koja je usmjerena na postupanje prema krijumčarima i migrantima koje službenici zateknu u ilegalnom prelasku državne granice. 

Krijumčari prevoze migrante. No presreće ih policija. Nailazi na ranjive skupine. Među migrantima je i trudnica. Krijumčari su uhićeni, a migrantima je pružena medicinska pomoć. Ovo je stvarna situacija na našim granicama. Ovaj put, srećom, sve je samo vježba.

- Imali smo i ranjive skupine, trudnicu, osobu koja je povrijeđena i policijski službenici su spasili živote i poštivali ljudska prava, objašnjava Mijana Abramović, zamjenica načelnika Policijske akademije.

Upravo je to glavni cilj ove vježbe. Postupati poštujući ljudska prava.

- Kad vidiš takve situacije i kroz što neki ljudi prolaze i kroz što će još proći, naravno da bude neugodno ako ste normalna osoba, da bude teško, kaže Nebojša Komnenov, polaznik vježbe.

Na vježbi su sudjelovali policajci iz šest zemalja, pod vodstvom Hrvatske i Njemačke.

- Najvažnije je da službenici rade kao tim. Imamo ovdje polaznike iz nekoliko zemalja, moraju naučiti uspješno surađivati u ovakvim situacijama, ističe Johan Grueben, glavni inspektor Federalne policijske akademije, Njemačka.

A takve su situacije na našim granicama sve češće.

- Tu je vrlo važno povući pravi balans između onoga što je temeljni posao policije, a to je zaštita granice, ali i pomoć ranjivim skupinama gdje ima nerijetko djece i žena, trudnica, objašnjava Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH.

- Također, cilj je da zemlje ovog dijela Europe bliže surađuju s Europskom unijom i to je ključni dio ove vježbe, naglašava dr. Christian Hellbach, veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj.

Migranti već godinama dolaze u Hrvatsku preko tzv. balkanske rute. S obzirom na skori ulazak naše zemlje u schengenski prostor, ovakvu obuku do sad je prošlo otprilike sedamsto hrvatskih graničnih policajaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!