VKS potvrdio kazne za ubojstva trojice i ranjavanje jednog policajca 1991.

25.11.2021.

14:57

Autor: HRT/Hina/D.D.

VKS potvrdio kazne za ubojstva trojice policajca 1991.

VKS potvrdio kazne za ubojstva trojice policajca 1991.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Karlovcu kojom su Darko Kresojević, Đorđe Radujković i Stanko Tomić osuđeni na po 20 godina zatvora zbog ubojstva trojice i ranjavanje jednog hrvatskog policajca iz zasjede u Budačkoj Rijeci u kolovozu 1991.

Apelacijski sud smatra da će jedinstvena kazna zatvora 20 godina na koju je osuđen svaki od optuženika ispuniti svrhu kažnjavanja.


- Blaža kazna ne bi ispunila svrhu kažnjavanja niti bi u dostatnoj mjeri izrazila adekvatnu društvenu osudu. S obzirom na to da je optuženicima suđeno u odsutnosti prvostupanjski sud nije bio u mogućnosti saznati osobne okolnosti za svakog od optuženika, a koje bi mogle biti od utjecaja u smislu olakotnih okolnosti, priopćio je sud.


VKS je izvijestio da je prvostupanjski sud pravilno kao otegotne okolnosti cijenio težinu zločina i prouzročene posljedice.


Apelacijski sud je precizirao da se pri počinjenju djela koristilo ubojito automatsko i poluautomatsko oružje kojim je ispaljen veliki broj streljiva, a što upućuje na ustrajnost u počinjenju kaznenog djela.


Sud je dodao da je riječ o zločinima skupine koja je organizirano dočekala policajce u zasjedi te da su nedjela počinjena netom prije nego li su na tom području započeli oružani sukobi.


Optuženici su svojim postupanjem dijelom doprinijeli i pogoršanju nacionalnih odnosa na tom području, a dijelom uzrokovali i sukobe na nacionalnoj razini koji su uslijedili, zaključio je Visoki kazneni sud, ne otkrivajući njihov puni identitet već samo inicijale.


U napadu koji se dogodio 4. kolovoza 1991. poginuli su policajci Mile Butina (24), Joža Milčić (20) i Zlatko Škrlac (31), dok je Nikola Rakocija teško ranjen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!