VKS povisio kaznu ubojici supruge čije je tijelo bacio u septičku jamu

18.04.2023.

15:52

Autor: M.M./Hina/HRT

VKS povisio kaznu ubojici supruge čije je tijelo bacio u septičku jamu

VKS povisio kaznu ubojici supruge čije je tijelo bacio u septičku jamu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Visoki kazneni sud (VKS) povisio je sa 17 na 20 godina kaznu zatvora Zoranu Buili (53), zvanom Barikada, zbog ubojstva supruge Anice (46) u srpnju 2019. u Petrovcima kod Vukovara, čije je tijelo bacio u septičku jamu i potom lagao da ga je napustila.

Ističući kako je Buili izrekao maksimalnu kaznu propisanu za ubojstvo, VKS je podsjetio da je Buila osuđen jer je nakon svađe i fizičke prepirke izbo suprugu lovačkim nožem, koja je od zadobivenih ozljeda odmah umrla.

Nakon toga je, dodaje VKS, njezino tijelo zamotao u deke oblijepljene selotejp trakom, a oko vrata joj je zavezao električni kabel za čiji kraj je zavezao komad betona te je bacio u septičku jamu u dvorištu obiteljske kuće.

Prizivni sud je utvrdio da je vukovarski Županijski sud, kao prvostupanjski sud, pogrešno dao odveć veliki značaj Builinim olakotnim okolnostima (neosuđivanost i bitno smanjena ubrojivost). Podcijenio je otegotne okolnosti i sa nedovoljno pažnje cijenio da je ubojstvo počinjeno prema supruzi, da je prikrivao ubojstvo djeci i obitelji ubijene kao i prebacio krivnju na pokojnu suprugu, uz tvrdnju da je zanemarivala njega i kućanske poslove.

VKS je, ne navodeći identitete, naglasio da je Buila četiri mjeseca nakon ubojstva lagao zabrinutoj djeci i njenim roditeljima da ga je supruga ostavila i otišla zbog ljubavnika, pokazujući im laže poruke koje je sam sebi slao stavljajući njenu mobilnu karticu u mobitel.

- Ovakav odnos optuženika prema žrtvi koju je evidentno i za života psihički i fizički maltretirao, ukazuje na njegov povećan stupanj brutalnosti i bešćutnosti, što predstavlja osobito otegotnu okolnost, a koju sud nije sa dovoljno pažnje cijenio, iako je nalazi utvrđenom tijekom samoga postupka, zaključuje VKS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!