10:02 / 30.12.2020.

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/D.M./HRT

Vlada: 100 mil. kn za Baniju, 2. siječnja Dan žalosti

-

-

Foto: - / -

Već sinoć se sastao Uži kabinet Vlade, a nakon toga premijer Andrej Plenković najavio je i otvaranje računa preko kojega će građani moći dati svoj doprinos
Minutom šutnje za sve poginule počela je sjednica na kojoj Vlada  raspravlja o pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji koju je zadesio razorni potes. Jednoglasnom odlukom Vlada je 2. siječnja proglasila Danom žalosti. Odobreno je i 120 milijuna kuna za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji  te 20 mil. kn za Zagreb, Zagrebačku i Karlovačku županiju.

- Izražavamo sućut obiteljima poginulih, onima koji su ranjeni. Poginula je djevojčica u Petrinji, petero naših sugrađana u Majskim Poljanama i jedan gospodin u Lekeniku. Ozlijeđeno je 26 osoba. Ruševine se pretražuju, kazao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković. Zahvalio je svima koji pomažu te apelirao na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Sjednicu smo uživo pratili na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.➡️
Niz novih potresa zatresao Banovinu
➡️ Petrinja je veliko čistilište - teško stanje u okolnim selima
➡️ Pročelnik HGSS-a: Cijela Hrvatska je tu

- Ovo je prigoda da Hrvatska još jednom pokaže svoje veliko srce. To se već osjetilo jučer i prekjučer. Preporučamo da ta pomoć ide organizirano putem Civilne zaštite i Hrvatskog Crvenog križa. Svi ćemo se organizirati da pomoć dođe i do najmanjeg mjesta, poručio je premijer Andrej Plenković. Građane je upozorio da budu oprezni jer su se navodno pojavili i neki lažni računi za uplatu pomoći. 

Premijer će se nakon sjednice sastati s povjerenikom EK za krizne situacije Janezom Lenarčičem koji će s ministrom Božinovićem, ministricom Tramišak i Dubravkom Šuicom posjetiti Sisačko-moslavačku županiju. Tamo će ići i niz ministara, najavio je premijer. Popodne će se, dodao je - održati telefonska sjednica Vlade na kojoj će se donijeti odluka o preraspodjeli sredstava koja se odnose na zdravstvo, jer istječe rok za korištenje oko 600 neiskorištenih milijuna kuna.

100 milijuna kuna za stradale na Banovini

Vlada je zatim donijela odluku da se iz proračunske zalihe odobri 100 miiljuna kuna za ublažavanje i uklanjanje posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sredstva će biti raspoređena u koordinaciji s Ministarstvom graditeljstva i financija.

- Ovo je samo prvi korak. Računamo i na sredstva iz EU-a, posebno Fonda solidarnosti. Već jučer su se javile brojne etablirane međunarodne institucije i uz izraze sućuti iskazale spremnost na pomoć, poručio je ministar financija Zdravko Marić.  

20 mil. kn Zagrebu, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji

Zagrebačkoj županiji odobreno je 10 milijuna kuna. Vlada je prihvatila i zaključak o zaduženju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sanaciju štete od potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca, kojim se Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji iz sredstava Fonda doznačuje po pet milijuna kuna. Donijela je i odluku o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima.

Poseban račun državne riznice za donacije

Vlada je otvorila račun za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa". Ministar Marić objasnio je da se račun otvara po istom principu kao i za prikupljanje donacija nakon zagrebačkog potresa u ožujku te za borbu protiv covida i da je riječ o računu Državne riznice. Napomenuo je kako ga od jutros novinari pitaju za navodnu pojavu lažnih računa, te uputio na službeni račun državne riznice i istaknuo da je "važno da se prate i instrukcije nadležnih institucija vezane za bilo koje druge mogućnosti i vidove pomoći".

Donacije financijskih sredstava za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun: HR12 1001 0051 8630 0016 0, Državni proračun Republike Hrvatske, s pozivom na broj odobrenja: HR68  5444 - OIB uplatitelja.

Donacije financijskih sredstava za uplatitelje izvan Republike Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke. BIC (SWIFT) CODE BANKE: NBHRHR2XXXX. Naziv i adresa primatelja: Ministarstvo financija Republike Hrvatske, Katančićeva 5, 10000 Zagreb. Broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0. Referenca plaćanja: Pomoć za obnovu nakon potresa.

Beroš: Evakuirano 335 bolesnika i korisnika ustanova socijalne skrbi

Nakon razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije evakuirano je 335 bolesnika i korisnika ustanova socijalne skrbi uz poštivanje epidemioloških mjera, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. Teško stradale bolnice u Sisku i Petrinji imaju svu podršku Ministarstva zdravstva a gotovo svi hospitalizirani premješteni su u zagrebačke bolnice, naglsaio je ministar. Istaknuo je kako je u tijeku izrada plana pružanja zdravstvene zaštite stanovnicima Sisačko-moslavačke županije s obzirom na stanje u tamošnjim bolnicama.

➡️ Cijepi se približno 2507 osoba dnevno
➡️ Masovna kampanja cijepljenja u Europi i svijetu
➡️ Radnici u njemačkom domu primili pet puta veću dozu cjepiva
➡️ Cijepljenja protiv koronavirusa diljem države
➡️ Sve o koronavirusu 


Pomoć za Vrgorac 

Vlada je u srijedu odobrila i 3,7 milijuna kuna na teret proračunske zalihe, za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode uzrokovane poplavom pravnim i fizičkim osobama na području Grada Vrgorca krajem studenoga.    
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!