Vlada najavila kažnjavanje onih koji su neopravdano dizali cijene

13.01.2023.

Zadnja izmjena 12:50

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković najavio je novčane kazne za poslovne subjekte koji ne budu poštovali vladin zaključak o vraćanju cijena na razinu od 31. prosinca, kao i mogućnost ukidanja subvencija za energente, ističući da će nadležne službe pojačati nadzor cijena. Oni koji su prilikom konverzije na euro neopravdano podigli cijene smanjili su kupovnu moć građana i nanijeli štetu gospodarstvu dodatno povećavajući ionako visoku inflaciju, rekao je.

Prijenos sjednice možete pogledati ovdje: 

Novčano će se kažnjavati oni koji su neopravdano dizali cijene

Podsjetio je da je Vlada nakon Zaključka usvojenog na prošlotjednoj sjednici, zadužila Državni inspektorat, poreznu i carinsku upravu da krenu u akciju i pošalju sve svoje službe na teren.

- Ne budu li u roku koji im je zadan vratili cijene na one koje su vrijedile prije konverzije na euro, poslovni subjekti kod kojih se utvrdi da su neopravdano podizali cijene snosit će vrlo skoro za to predviđene novčane kazne, rekao je Plenković.

Kaže kako je primjetno da je velik broj poslovnih subjekata koji su već po usvajanju zaključka Vlade ili nakon postupanja nadležnih tijela reagirali i korigirali cijene koje su neopravdano podignute s 31. prosinca.

Dodao je da nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana po kojima se postupa, te je pozvao građane da i dalje prijavljuju sve uočene nepravilnosti. Cijela se Europa suočava s visokom stopom inflacije i sve vlade je ekonomskim mjerama nastoje suzbiti kako bi zaštitili kupovnu moć građana, rekao je i dodao da je u takvim okolnostima neodgovorno i kratkovidno neopravdano dizati cijene, čime se smanjuje kupovna moć potrošača.

- U krizi je važna solidarnost i odgovornost i ponašanje koje nije profitersko", istaknuo je Plenković i dodao da je vlada jest po svojoj vokaciji za slobodno tržište, ali ali se u trenutnih okolnostima "društvena solidarnost i odgovornost ne mogu izbjeći. 

Na kraju, najavio je još intenzivniji nadzor cijena.

Plenković predstavlja nove ministre idući tjedan u Saboru

Premijer Andrej Plenković najavio je na sjednici Vlade da će idući tjedan u Saboru predstaviti nove ministre u Vladi, Branka Bačića kao novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Šimu Erlića kao ministra regionalnoga razvoja i fondova EU.

Ministre će prvo predstaviti pred saborskim odborima a potom i na plenarnoj sjednici. Istaknuo je da je cilj Vlade ubrzati te napraviti značajne pomake u obnovi područja stradalih u potresu u ovoj godini.

- Cilj je da se obnova od potresa ubrza i bude učinkovitija i da ova 2023. godina bude godina kad ćemo napraviti ne samo srednje, već velike pomake u tom procesu koji će nažalost trajati godinama, ali da se prioritetne stvari riješe - posebno status onih ljudi koji su ovom trenutku u privremenom smještaju, kazao je Plenković.

Istaknuo je i da se donosi odluka o potpori Sisačko-moslavačkoj županiji od dodatna 4 milijuna eura za Sisak te 3 milijuna eura za Glinu, za saniranje i oporavak od potresa.

Osvrnuo se i na slučaj osmero hrvatskih državljana u Zambiji koje je, nakon mjesec dana provedenih u istražnom zatvoru, sud u Ndoli u Zambiji jučer je odredio da se mogu braniti sa slobode, ali tek nakon što ispune određene uvjete. Premijer je rekao kako je hrvatska diplomacija i država u kontaktu s njima putem diplomatskog predstavništva i konzularnih službenika koji su akreditirani i za Zambiju, a sa sjedištem su u Pretoriji. Sa zambijskim vlastima pomažu našim državljanima a koriste se i usluge delegacija EU u Lusaki.

Medved: U obnovu i revitalizaciju Banovine sveukupno uloženo 265,5 milijuna eura

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa, na sjednici Vlade je izvijestio je o aktualnom stanju vezanom uz obnovu od potresa.

- U obnovu i revitalizaciju Banovine u protekle dvije godine sveukupno je uloženo 265,5 milijuna eura. U cilju stvaranja pretpostavku za provedbu programa obnove do sada smo uklonili 793 objekta za što je utrošeno 7,2 milijuna eura. Ugovorena je izgradnje 578 zamjenskih obiteljskih kuća s 18 izvođača radova u iznosu od 75,92 milijuna eura. Do sada je obnovljeno 4119 obiteljskih kuća, a na današnji dan se na 538 obiteljskih kuća izvode radovi. Dogovoren je i povrat sredstava u programu samoobnove u iznosu 1,5 milijuna eura, rekao je Medved.

Filipović-Grčić: 30% poslovnih subjekata neopravdano su povećali cijene

Pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović Grčić objavila je podatke o praćenju kretanja cijena vezano za uvođenje eura.

- Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata (DIRH) od 7. do 11. siječnja ove godine obavile su ukupno 696 nadzora, u njih 178 utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. Treba naglasiti da su u tijeku još 103 nadzora vezano uz ovo razdoblje. Možemo zaključiti da je u tom razdoblju 30% poslovnih subjekata neopravdano povećali cijene, istaknula je.

- Tržišna inspekcija obavila 398 inspekcijskih nadzora. Nastojali smo obuhvatiti kako pružatelje usluga, tako i trgovine na malo. U tom dijelu su 154 inspekcijska nadzora obavljena na pružateljima usluga, a 173 su obavljena u trgovini, 71 u trgovini na malo s pekarskim proizvodima, dodala je.

- U nadzorima je u području iz nadležnosti tržišne insepkcije utvrđen 51 slučaj nepoštene poslovne prakse, odnosno dovođenja potrošača u nepovoljniju financijsku situaciju upravo koristeći okolnosti kojima se potrošači našli 1. siječnja 2023. godine, kazala je Filipović Grčić.

- Kada govorimo o područjima u kojima je zamijećeno povećanje cijena onda treba reći da je 29 slučajeva povećanja cijena nepoštene poslovne prakse u uslužnim djelatnostima, 14 slučajeva je bilo u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima, izjavila je.

Više od 70% poslovnih subjekata su do okončanja inspekcijskog nadzora vratili cijene na onu cijenu prije uvođenja eura.

- U pogledu utvrđenog neopravdanog povećanja cijena podaci nam pokazuju još uvijek, da je za uslužne djelatnosti taj postotak prosječno do 20 posto, izjavila je Filipović Grčić.

Kod frizerskih usluga, njege tijela i drugih uslužnih djelatnosti cijena je porasla za prosječno 20%, a pojedine usluge porasle su čak i 50%. 

- Znači u prvom valu inspekcijskih nadzora, prvog radnog dana, do Zaključka Vlade RH bilo je čak i do 80% povećanja cijena pojedinih usluga, kazala je.

- Kad je riječ o trgovini na malo, pekarski proizvodi poskupjeli su oko 15 posto, a u nekim slučajevima i do 30 posto, kazala je Filipović-Grčić. Kad je riječ o ugostiteljstvu, obavljeno je 298 inspekcijskih nadzora, a u 42,6% ih je odnosno njih 127 neopravdano povećalo cijene nakon 1. siječnja 2023. Kada je riječ o prosječnom povećanju cijena u ugostiteljstvu, onda se govori od 0,5 do 43 posto, istaknula je Filipović Grčić.

Rijetke su situacije da su ugostitelji ili drugi pružatelji usluga zaokružili na nižu deseticu centa, izjavila je Filipović Grčić.

Koje su najviše propisane kazne?

Najavila je i da slijedi poduzimanje upravnih i prekršajnih mjera. Visina kazne je propisana do 26.544 eura za pravnu osobu dok je za fizičku osobu trgovca najviša kazna do 1.990,84 eura.

Svi poslovni subjekti koji su tijekom nadzora vratili cijene svojih proizvoda te činjenice će se uzeti u obzir prilikom odmjeravanja visine kazne. Svi oni koji su neopravdano povećali cijene, njima će se to uzeti kao otegotne okolnosti. Naše aktivnosti se nastavljaju, izjavila je Filipović Grčić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!