Od ponoći nove cijene benzina i dizela

22.08.2022.

Zadnja izmjena 16:42

Autor: HRT/IMS

Od ponoći nove cijene goriva

Od ponoći nove cijene goriva

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka cijena litre osnovnog benzina iznositi 11,19 kuna, dizela 12,35 kuna, a cijena plavog dizela 8,49 kuna po litri.

U usporedbi s trenutno još važećim cijenama naftnih derivata, koje su na snazi od prošlog utorka, cijena osnovnog benzinskog goriva će sa sutrašnjim danom ostati nepromijenjena, dok će dizelsko gorivo poskupjeti za 23 lipe po litri.

Litra plavog dizela stajat će 8,49 kuna po litri, jednako kao i u proteklih sedam dana. Ujedno, Vlada je odlučila fiksirati tu cijenu za plavi dizel.

Da nema vladinih mjera, maloprodajne cijene naftnih derivata bi iznosile 13,07 kuna po litri za osnovno benzinsko gorivo, 14,82 kuna po litri za dizelsko gorivo i 9,62 kuna po litri za plavi dizel, istaknuto je u priopćenju.

Sukladno donesenoj uredbi način izračuna najviše maloprodajne cijene jednak je za sva maloprodajna mjesta u RH za benzinsko i dizelsko gorivo, i to sukladno formuli s 14-dnevnim obračunskim razdobljem i ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri, naveli su iz vlade.


- Išli smo logikom da je ovo u interesu hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva da ove cijene 15 dana budu na ovoj razini, znači, uz ovo neznatno poskupljenje dizela, tako da jasno vidimo kako će se razvijati situacija. Ako bi se dogodilo da bi došlo do pojeftinjenja, jasno da možemo odluku i prekinuti i onda opet reagirati, rekao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Evo što kažu građani o novim cijenama goriva: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!