Vlada predlaže Marina Zovka za člana Uprave Ine

27.09.2022.

Zadnja izmjena 11:50

Autor: T.V./HRT

Ina

Ina

Foto: Dnevnik / HRT

Vlada je danas na telefonskoj sjednici donijela Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru INA-e da za člana Uprave društva, do imenovanja članova Uprave putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci, imenuje mr. sc. Marina Zovka, ekonomista po struci s višegodišnjim iskustvom u upravljanju, koji trenutačno obnaša funkciju člana Uprave društva Plinacro.

U postupku odabira kandidata konzultirano je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je na temelju zahtjeva i dostavljene dokumentacije, sukladno članku 23. stavku 6. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, dalo svoju suglasnost.


Današnji Vladin prijedlog dolazi nakon što je prije tjedan dana jedan od njezinih kandidata za člana Uprave Ine - Emanuel Kovačić, odustao od predložene kandidature. Tada je odlučeno da će Vlada Nadzornom odboru Ine dostaviti novi prijedlog za imenovanje člana uprave.

Dan ranije, u ponedjeljak 19. rujna, Vlada je u Upravu Ine uz Kovačića predložila Miroslava Skalickog i Hrvoja Šimovića i to do imenovanja članova uprave putem natječaja, a najdulje na razdoblje do šest mjeseci.

Nakon što je otkrivena afera pronevjere Ininog plina za više od milijardu kuna, ostavku je dao predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon. Potom su odstupili i drugi mađarski članovi uprave - Ferenc Horváth i József Simola. Hrvatski članovi uprave Ine su Niko Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić.

Hrvatska vlada istaknula je da nakon otkrića afere prodaje Ininog plina ispod cijene i gubitka većeg od milijarde kuna, očekuje ostavku kompletne Inine uprave i preispitivanje upravljanja kompanijom.

Premijer Andrej Plenković je izjavio kako je pozvao na odgovornost odnosno ostavke cijelu upravu Ine, uključujući i hrvatske članove, te kako će se naći rješenje njihova odlaska bez visokih otpremnina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!