20:51 / 27.01.2019.

Autor: HRT

Vlada će zakonom urediti financiranje političkih stranaka

-

-

Foto: - / -

Vlada u Sabor uskoro šalje novi zakon kojim bi se uredilo financiranje političkih stranaka. Novac bi stranke trebale dobivati na temelju izbornih rezultata, a ne stanja u trenutku konstituiranja Sabora.
Vlada u Sabor uskoro šalje novi zakon kojim bi se uredilo financiranje političkih stranaka. Novac bi stranke trebale dobivati na temelju izbornih rezultata, a ne stanja u trenutku konstituiranja Sabora. Time bi se onemogućili manevri kao u slučaju Abecede demokracije, čiji je član Ivan Pernar u Sabor ušao kao zastupnik Živog zida, a Abeceda, iako nije parlamentarna stranka, dobila je novac iz državnog proračuna.

- Uveli bismo i obvezu jedinica lokalne i regionalne samouprave da financiraju političke aktivnosti stranaka. Izjednačili smo nezavisne liste s političkim strankama, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević. Smatra da će nova rješenja znatno popraviti sustav financiranja političkih aktivnosti.

U SDP-u kažu da je zakon sličan njihovu prijedlogu iz 2015. pa će ga podržati. Izdvajaju i druge pozitivne promjene. To su, kaže Arsen Bauk, ubacivanje referendumskih inicijativa i kontrola njihovog financiranja i činjenica da se broj zastupnika utvrđuje u trenutku rezultata izbora.

Politički analitičar Goran Čular smatra da porijedlog zakona neopravdano diže limite za privatno financiranje i potrošnju stranaka i da je prestrog za građanske inicijative, iako je dobro da se regulira financiranje referendumskih postupaka.

Ako ga izglasuje Sabor - zakon bi trebao vrijediti već za europske izbore u svibnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!