10:47 / 19.06.2019.

Autor: B.V.M./Hina

Vlada diže kvote, HGK odgovara pobijedio je glas razuma

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić je ustvrdio da Vlada najprije želi aktivirati domaću radnu snagu, a tek potom omogućiti angažman stranih radnika
Zbog manjka radnika u turizmu na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o povećanju kvota. Premijer je rekao da Vlada podiže kvote za radnike iz trećih zemalja za turizam 2 000 i još 1 000 bude li potrebno, a za građevinu najprije 1 000 i također ako bude potrebe još 1 000.

- Plenković: Nisu se obistinile laži iz negativne kampanje protiv Istanbulske konvencije

- Izmjenama Zakona o sudovima za mladež unaprjeđuje se procesni položaj maloljetnika

- Mi smo došli u situaciju da nam je nezaposlenost rekordno niska, dakle 7%, i u ovom trenutku podatak je da imamo 111 000 nezaposlenih u Hrvatskoj, to je najmanji broj što se ja sjećam da smo imali u nekoliko zadnjih godina. Naravno da se u sezoni taj broj smanjuje i ja očekujem da ćemo s ovim današnjim odlukama riješiti i ove zahtjeve turističkog sektora i omogućiti dobro funkcioniranje sezone, rekao je premijer Andrej Plenković.


Politika ove Vlade je zapošljavanje domaće radne snage, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Uz to, ističe kako su kvote za uvoz stranih radnika "posljednja linija obrane".

- Postoji 1.500 zahtjeva iznad utvrđenih kvota i zato se donosi današnja odluka Vlade da se povećaju kvote za 2.000 stranih radnika plus tisuću, ako ih nema na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Isto tako, dodao je, povećava se i kvota za građevinarstvo, za tisuću stranih radnika.

- Kvote su posljednja linija obrane. Želimo zaposliti domaću radnu snagu, želimo da plaće rastu, a u mandatu ove vlade prosječna plaća porasla je za 730 kuna, rekao je Pavić.

Napomenuo je kako je utvrđeno da više od 70 posto poslodavaca koji traže strane radnike nije oglasilo potrebu za radnicima u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). Od sljedeće godine, najavio je, morat će se najprije oglasiti na HZZ-u, a potom tražiti strane radnike.

- Plan je dogodine ukinuti kvotu, ali i uvesti obvezu da se prvo radnika mora potražiti na domaćem tržištu.

Napomenuo je da su pripreme za turističku sezonu počele još prošle godine te je 20 tisuća radnika spojeno s poslodavcima i osiguran im je posao u sezoni, a određena je i kvota od više od 65 tisuće radnika iz stranih zemalja.

Prošli tjedan Vlada je, kako je rekao, pozvala poslodavce da zaposli domaću radnu snagu, jer ima 1.600 ljudi u priobalnim županijama koji su raspoloživi i žele raditi u turizmu.

Poslodavci su se, dodao je, odazvali te je u nekoliko dana zaposleno više od 600 ljudi.


Štromar u Pregradi: Povećava se kvota za strane radnike u građevinarstvu

Burilović: Pobijedio je glas razuma

- Povećanje kvota bila je nužna mjera da se pomogne poslodavcima. Jedina alternativa je bila da se stavi ključ u bravu ili da pati kvaliteta rada, što je u jeku turističke sezone pogubno. No, pobijedio je glas razuma i saslušan je glas gospodarstvenika. Sada kada smo ugasili taj požar, možemo nastaviti raditi na novom Zakonu o strancima koji će kvote u potpunosti i ukinuti, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, pozdravljajući današnju odluku Vlade o povećanju kvota za uvoz radne snage od 2000 radnih dozvola za turizam i 1000 za građevinu.

- Za građevinu ćemo još vidjeti i kako stvari stoje kada ponovno krenu radovi u rujnu. Postoji mogućnost da će trebati još povećavati kvote. Ovo je i dodatna potvrda da u konačnici kvotni sustav više ne funkcionira jer ćemo se dovesti u situaciju da svako malo moramo tražiti dodatne radne dozvole, rekao je Burilović.

Burilović je istaknuo i da podupire strože uvjete za one na zavodu koji više puta odbiju posao.

- Dakako da treba prvo potražiti među domaćom radnom snagom. No, ako ne ide, gospodarstvenici ne mogu i ne trebaju čekati, naglašava Burilović.

- Sada moramo, zaključuje, nastaviti integrirati populacijsku politiku u našu dugoročnu razvojnu strategiju, uz ostale dugoročne mjere, prije svega prilagodbu obrazovnoga sustava tržištu rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!