16:05 / 11.12.2019.

Autor: P.F./HRT

Vlada diže rodiljne naknade i ima poruku za Sloveniju

-

-

Foto: - / -

Na kraju ćemo sigurno završiti za stolom i pronaći rješenje kojim obje države mogu biti zadovoljne. To je ono što želim, rekao je premijer Plenković na sjednici Vlade.
Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualnosti proteklih dana.  

"Projekt Slavonija"

Prvo se osvrnuo na 10. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem od prije dva dana te je napomenuo kako je u tri godine aktivnosti koje se odnose na "projekt Slavonija" ugovoreno 11,3 milijardi kuna od 18,75 milijardi kuna.

- To je dobro i za različitu infrastrukturu u području zdravstva, gospodarstva, kulture, prirodne baštine. Nastojat ćemo da u idućem sedmogodišnjem proračunu EU-a ovaj projekt dobije jednako snažnu potporu, rekao je premijer.

Vijeće za nacionalnu sigurnost

Rekao je i kako mu je drago da su na Vijeću za nacionalnu sigurnost prihvatili sve ključne dokumente, godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija i godišnji plan rada koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, čuli izvješće povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona s kojim se uskoro kreće u drugu fazu.

Rješavanje cenzusa dopunskog osiguranja za umirovljenike

Spomenuo je i odličan sastanak sa Sindikatima umirovljenika Hrvatske i Maticom umirovljenika Hrvatske gdje su zajednički razmotrili problematiku cenzusa za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

- Naime, zahvaljujući našoj mirovinskoj indeksaciji, mirovine rastu pa jednom broju umirovljenika mirovine idu iznad praga koji je bitan da im dopunsko zdravstveno osiguranje bude besplatno. Dogovoreno je da se ovo pitanje riješi u dva koraka. Jedan je da se povisi prag kako bi se izbjegla ovakva situacija i treba naći trajni mehanizam koji bi pratio i usklađivao ovakve okolnosti kako ne bi dolazilo do apsurdnih situacija da mirovina poraste pa se mora platiti dopunsko te se na kraju ima manje sredstava. Tu moramo naći održivo rješenje koje će ići za time da umirovljenici budu zadovoljni, rekao je Plenković.

Rast rodiljne naknade na 5654 kune

Naglasio je da se u glavnoj točki sjednice povećava rodiljna potpora. Maksimalni iznos naknade plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje s dosadašnjeg limita od 3991 kunu raste na 5654 kune. To je za drugih šest mjeseci za roditeljski dopust, a podsjetio je da se za prvih šest mjeseci već isplaćuje cijela plaća.

Spor oko razgraničenja sa Slovenijom

Premijer Plenković kratko je komentirao i odluku nezavisnog odvjetnika Suda Europske unije Estonca Priita Pikamaea. 

- U svojem je stručnom mišljenju praktički potvrdio sve što je Hrvatska u svome podnesku sudu i raspravi naglasila, a to je da Europski sud nije nadležan za pitanje granice i razgraničenja između Hrvatske i Slovenije. Dakle, to je potvrda našeg stajališta. Primili smo na znanje njegovo mišljenje. Predstoji još sama odluka sudskog vijeća, rekao je Plenković.

Premijer ima i poruku za Sloveniju.

- Naša je poruka Sloveniji i slovenskoj vladi još jednom, kao što smo već rekli u nekoliko navrata i aktualnom premijeru Šarecu i prethodniku Ceraru: Hrvatska i Slovenija su dvije susjedne, prijateljske zemlje, zemlje koje puno toga veže i puno više imamo pozitivnih stvari na dnevnom redu, nego jedno otvoreno pitanje koje je naslijeđe raspada bivše države. Spremni smo to pitanje  rješavati dogovorom, dobrosusjedskim putem, uobičajenim metodama rješavanja razgraničenja između dvije zemlje. Na kraju ćemo sigurno završiti za stolom i pronaći rješenje s kojim obje države mogu biti zadovoljne. To je ono što želim. Očekujem da u mjesecima koji su pred nama napravimo iskorake i pronađemo rješenje za ovaj problem. Stav nezavisnog odvjetnika je jedan korak u tome smjeru, rekao je Plenković.

Zatim je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković predstavila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. 

Zakon o patentu

Vlada je u drugo saborsko čitanje poslala prijedlog zakona o patentu kojim želi unaprijediti patentnu zaštitu u Hrvatskoj te donijela smjernice politike državnih potpora za razdoblje od 2020. do 2022. godine.

Umjesto dosadašnjeg koncepta konsenzualnog patenta kao alternative standardnoj zaštiti izuma patentom, Vlada predlaže uvođenje novoga koncepta registracijskog prava kojim će biti moguće zaštititi izum jednostavnijim i kraćim registracijskim postupkom - uporabnim modelom, uobičajenim za tu vrstu prava.

Ovršni zakon u treće čitanje

Zbog velikog broja amandmana podnesenih u saborskoj raspravi na Konačni prijedlog ovršnoga zakona, Vlada je Saboru predložila da se o tom zakonu provede treće čitanje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!