13:42 / 07.05.2020.

Autor: HRT4/IMS/Hina

Vlada donijela odluku o povratku u škole, stigao apel da se odluka povuče

-

-

Foto: - / -

Vladi stigao apel da povuče odluku o povratku razredne nastave u školske klupe u ponedjeljak. HZJZ je dao jasne upute koje škole moraju ispuniti, a ministarstvo je dalo preporuke za sam nastavni proces, navela je Divjak.
Vlada je donijela odluku o povratku učenika razredne nastave u školske klupe, a s radom kreću i predškolske ustanove. Premijer Andrej Plenković je istaknuo kako zna da su velika očekivanja roditelja, djece te zahvalio vrijednim profesorima i učiteljima. Pitanje obrazovanja, navodi, je odgovornost i roditelja i države.

Jokić: Škola nije kafić ni igralište, ili je ima ili nema

- Učinili smo izrazite napore da u kratkom organiziramo nastavu online i onu putem HRT-a, rekao je premijer.

- S obzirom na to da živimo u demokratskom društvu i da je pitanje obrazovanja odgovornost i države, ali i roditelja, s obzirom na to da možemo pohvaliti utakmicu dobivenu u prvom poluvremenu protiv COVID-a 19, sada idemo u drugu fazu.

- Od ponedjeljka rade škole i vrtići i unatoč određenim rezervama koje mi čujemo i osjećamo da će se vrlo brzo doći do situacije da će se djeca vratiti u škole i studenti na fakultete. Smatram da je povratak u škole nužan sljedeći korak.

Nastava na daljinu ide izvrsno, uz uvjete kakve imamo, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Zahvalila je i učiteljima i roditeljima na razumijevanju da ovaj proces ide dobro.

- Stavlja se van snage odluka o punoj mjeri o obrazovanju na daljinu, ali će i dalje veći dio naših učenika i studenata biti u procesu nastave na daljinu, međutim, ovom odlukom se ipak uređuje drugačije izvođenje nastave prvenstveno za razrednu nastavu.

HZJZ je dao jasne upute koje škole moraju ispuniti, a ministarstvo je dalo preporuke za sam nastavni proces, navela je Divjak.

- Imala sam sastanak u virtualnom svijetu sa svim ravnateljima, zasad nismo dobili informacije da škole ne bi mogle osigurati uvjete.

Što se tiče predškolskih ustanova, uz preporuke se obavlja redoviti rad. 

- Ravnatelji osnovnih i srednjih škola te čelnici visokih učilišta dužni su organizirati rad ustanova u suradnji s nama kao resornim ministarstvom, da se nastava nesmetano odvija bez obzira o kakvom se obliku nastave radi. Ova odluka stupa na snagu 11. svibnja ove godine, zaključila je ministrica.


Vlada je donijela i odluku o davanju suglasnosti Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja za sklapanje ugovora o nabavi usluga tiska ispita državne mature, nabavi sigurnosnih vrećica i traka za pakiranje ispita državne mature za školsku godinu 2019./2020. te je prihvatila Godišnji izvještaj o radu i poslovanju Nacionalnog centra za 2019. godinu.

Također, donesen je i zaključak o potpori projektima sanacije, rekonstrukcije, dogradnje i izgradnje školskih građevina među kojima su OŠ Nikole Andrića u Vukovaru, OŠ Vladimira Nazora u Sv. Iliji, Srednja škola Donji Miholjac, Obrtnička škola u Sisku i Centar za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju OŠ Milana Amruša u Slavonskom Brodu.

Ministrici Blaženki Divjak i Vladi stigao je sa sjevera Hrvatske apel da povuče odluku o povratku učenika razredne nastave u školske klupe u ponedjeljak.

Međimurski, krapinsko-zagorski, varaždinski i bjelovarsko-bilogorski župan poručili su da interesa roditelja i učenika za povratak u škole nema te da se troši previše resursa i odgovornost prebacuje na roditelje. Smatraju da školsku godinu treba završiti u postojećim okolnostima. - Izjava da je ovo pomoć gospodarstvu je neozbiljna, neodgovorna, i sa stanovišta štete stvara se nesigurnost. Šteta dizanja cijelog sustava zbog jednog učenika, nered u sustavu nastave. To je na razini farse, poručio je varaždinski župan Radimir Čačić.

Međimurski župan Matija Posavec  rekao je da su jedinstvenog stava da je, kada će do tri posto učenika ići u školu, to odluka koju treba promijeniti. A što se tiće vrtića - u Međimurju će od ponedjeljka ići 20 posto djece, rekao je.

Odluka o vraćanju u školske klupe od ponedjeljka za učenike čiji se roditelji s tim slože - prošla je i na sjednici Vlade. A za učenike od 5-8 kao i za učenike srednjih škola nastavlja se škola na daljinu. Ali baš oko povratka ovih malenih - lome se koplja.

Više u videoprilogu:-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!