PDV na plin 5 posto; ukida se dodatni zdravstveni doprinos za umirovljenike

09.03.2023.

Zadnja izmjena 14:35

Autor: HRT

Ministar financija Marko Primorac

Ministar financija Marko Primorac

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Vlada je u četvrtak uputila u Sabor izmjene Zakona o PDV-u kojim se produljuje primjena snižene stope PDV-a od 5 posto na plin, grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelete, brikete i sječku te izmjene Zakona o doprinosima kojima se ukidaju dodatni doprinosi za zdravstveno osiguranje umirovljenika i podiže koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima.

Vlada, prema njegovim riječima, predlaže izmjene Zakona o PDV-u kojima će biti zadržana stopa PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica.

To uključuje i naknade vezane za te isporuke kao i za isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke i nakon 31. ožujka ove godine.

- Na taj način omogućujemo svima da se opskrbe na vrijeme tim vrstama energenata po najnižoj stopi koja je moguća, rekao je Plenković.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o doprinosima, predlaže se ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje koji obuhvaća oko milijun umirovljenika, kojima se navedeni doprinos plaća na teret sredstava državnog proračuna i oko 32 tisuće umirovljenika koji sami plaćaju taj doprinos iz mirovine.

- Idemo u prilog našim umirovljenicima, konkretno u povećanje za njih 32 tisuće, koji će ono što su do sada uplaćivali zadržati za sebe kako dio svoje mirovine, rekao je Plenković.

Primorac: Okolnosti su i dalje izazovne


S ciljem zaštite građana i gospodarstva od inflacije, predloženim izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) do 31. ožujka 2024. produljuje se primjena snižene stope PDV-a od 5 posto za isporuke prirodnog plina, grijanja iz toplinskih stanica, uključujući i naknade vezane uz te isporuke, kao i na proizvode kao što su ogrjevno drvo, peleti, briketi i sječka, istaknuo je ministar financija Marko Primorac.

- Ovim produljenjem zadržat će se dosadašnja razina poreznog rasterećenja, s obzirom na okolnosti koje su još uvijek izazovne. Ublažit će se utjecaj porezne stope prije svega na cijene, čime će se spriječiti udar na standard građana i negativne posljedice za gospodarstvo u cjelini, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Predložene zakonske izmjene upućene su u hitnu saborsku proceduru, stupile bi na snagu 1. travnja ove godine i primjenjivale se do 31. ožujka 2024. godine.

Inače, snižena stopa PDV-a od 5 posto na plin primjenjuje se od početka travnja prošle godine, a s obzirom na nastavak problema s cijenama energenata, Vlada je u drugom lanjskom paketu mjera pomoći građanima i gospodarstvu u rujnu predložila, a od početka listopada 2022. se i primjenjuje snižena stopa PDV-a od 5 posto i za grijanje iz toplinskih sustava, ogrjevno drvo, pelete, brikete i sječku.

Prema podacima iz obrazloženja zakona, procjenjuje se da će nastavak primjene te snižene stope PDV-a utjecati na smanjenje prihoda državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 46 milijuna eura godišnje, pri čemu se na razdoblje od početka travnja do kraja ove godine odnosi 34,5 milijuna eura, a 11,5 milijuna eura za razdoblje od početka siječnja do kraja ožujka 2024. godine. 

Marko Primorac

Marko Primorac

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ukida se dodatni doprinos umirovljenika za zdravstveno osiguranje


Vlada je u Sabor po hitnom postupku uputila i izmjene Zakona o doprinosima, kojim se ukida dodatni doprinos umirovljenika za zdravstveno osiguranje te povećava koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna, i to radi radi smanjenja inflatornih pritisaka te zadržavanja standarda građana.

- Time se ukidaju antirecesijske mjere uvedene iz 2009., a primjena novih odredbi kreće s 1. travnja 2023., najavio je ministar Primorac.

Kako se navodi u obrazloženju konačnog prijedloga zakona o izmjeni Zakona o doprinosima, u potpunosti se ukida dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopama od 1 i 3 posto na mirovine ostvarene prema propisima o mirovinskom osiguranju RH, koji obuhvaća oko milijun umirovljenika kojima se taj doprinos plaća na teret državnog proračuna i oko 32.000 umirovljenika koji sami plaćaju navedeni doprinos iz mirovine.

Budući da umirovljenici čija mirovina prelazi iznos prosječne plaće sami plaćaju dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 3 posto iz svoje mirovine, ukidanjem tog dodatnog doprinosa povećat će se njihov raspoloživi dohodak, ističe se u obrazloženju.

Ukidanjem dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje doći će do smanjenja prihoda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od 67,7 milijuna eura u 2023. godini, odnosno 101,6 milijuna eura godišnje u 2024. i 2025. godini.

No s obzirom na to da se dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi 1 posto na mirovine do iznosa prosječne plaće i dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi 3 posto na mirovine iznad iznosa prosječne plaće ostvarene prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji plaća na teret sredstava državnog proračuna, istovremeno će doći i do smanjenja rashoda državnog proračuna za 56,9 milijuna eura u 2023. godini odnosno 85,4 milijuna eura godišnje u 2024. i 2025. godini.

Dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 3 posto iz mirovine plaća 32.000 umirovljenika u ukupnom iznosu od 10,8 milijuna eura u 2023. godini, odnosno 16,2 milijuna eura godišnje u 2024. i 2025. godini te će ukidanjem navedenog doprinosa doći do povećanja raspoloživog dohotka za 32.000 umirovljenika, navode iz Ministarstva financija.

U obrazloženju se napominje i da će se zdravstvena zaštita građana zadržati na istoj razini s obzirom na to da je prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji je prošao prvo čitanje u Saboru, predviđeno da za pokriće prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja Hrvatska može osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu, u skladu s potrebama i fiskalnim mogućnostima. 

Plenković: Reformu zdravstva predstavljamo idući tjedan 


Na sjednici Vlade predstavljen je prvi reformski paket u sektoru zdravstva - konačni prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti te zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. 

- Dva zakona koje će ministar Vili Beroš predstaviti sljedećega tjedna, rekao je premijer Andrej Plenković. 

- Ovim zakonskim rješenjem pristupamo unapređenju organizacijske strukture sustava kako bi kvalitetno i pravovremeno odgovorio potrebama građana; zaokretu prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti, što nam je osnovni prioritet; jačanju primarne i reorganizaciji bolničke zdravstvene zaštite; ulaganju u ljudske resurse; fokusu na kvaliteti u zdravstvu i mjerenju ishoda liječenja te na kraju postizanju financijske održivosti sustava, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Podiže se osnovica za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima


Nadalje, koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna, povećava se u sklopu tih zakonskih izmjena s 0,8 na 1,2, odnosno vraća se na vrijednost prije uvođenja antirecesijskih mjera.

Radi se o otprilike 1.500 samostalnih umjetnika kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna, budući da im je prosječni ukupni godišnji dohodak za posljednje tri godine manji od prosječne godišnje bruto plaće po zaposlenom u pravnim osobama za prethodnu godinu te će se time povećati njihova socijalna sigurnost.

Samostalni umjetnici koji su sami obveznici doprinosa za svoje osobno osiguranje plaćaju doprinose na osnovice prema koeficijentu 1,0 ili 1,1 mogu izabrati višu osnovicu za obračun doprinosa.

Povećanjem tog koeficijenta doći će do povećanja rashoda državnog proračuna u iznosu s osnove doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti (I. stup), doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. stup) i doprinosa za zdravstveno osiguranje od 2,3 milijuna eura u 2023. godini te od 3,4 milijuna eura godišnje u 2024. i 2025. godini, procjenjuju u Ministarstvu financija.

No kako su doprinosi za mirovinsko osiguranje prihod državnog proračuna, istovremeno će doći do povećanja prihoda državnog proračuna u iznosu od 1,2 milijuna eura u 2023. godini, odnosno 1,9 milijuna eura godišnje u 2024. i 2025. godini. Također će se povećati i prihodi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 1,1 milijun eura u 2023. godini te 1,6 milijuna eura godišnje u 2024. i 2025. godini, ističu iz Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!