12:10 / 10.09.2020.

Autor: HRT/Hina

Vlada: HVU "Dr. Franjo Tuđman" postat će sveučilište

-

-

Foto: - / -

Prema prijedlogu zakona, koji je sa sjednice Vlade upućen u Sabor, Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" postaje Sveučilište.
U prvo saborsko čitanje Vlada je uputila prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" radi obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja, znanstvene, stručne i druge djelatnosti za potrebe obrambenoga sustava i sustava domovinske sigurnosti.

- Plenković: Dosadilo mi je odbijati predsjednika Republike, ali nemojte se rukovati

Prema prijedlogu zakona, koji je sa sjednice Vlade upućen u Sabor, Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" postaje Sveučilište na koje će se prenijeti već ustrojeni studijski programi i akreditirani sveučilišni studiji u Zagrebu i Splitu, izvodit će i poslijediplomski sveučilišni specijalistički studij domovinske sigurnosti, a prava i dužnosti osnivača obavljat će Ministarstvo obrane.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je transformacija iz učilišta u sveučilište "Dr. Franjo Tuđman" od posebnog državnog interesa, a zakonom se ostvaruju ključni uvjeti za razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti.

- Sveučilište će omogućiti razvoj znanstveno-nastavnog osoblja za interdisciplinarno područje znanosti u polju vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća, a moći će aplicirati i za fondove EU, što se do sada nije moglo, naglasio je.

Moramo težiti što kvalitetnijem obrazovnom sustavu i na taj način pridonijeti razvoju Hrvatske vojske stvaranjem osoblja koje će stečenim znanjem dobiti svu potrebnu širinu nužnu za kvalitetno vođenje i upravljanje u izvršavanju zadaća, dodao je ministar.

- Svečilište će omogućiti i snažniju afirmaciju Hrvatske vojske na međunarodnoj sceni, istaknuo je.

Sveučilište će biti ustrojeno kao i ostala javna sveučilišta u Hrvatskoj, a uz to će imati i određene specifičnosti te će se na njega primjenjivati zakon iz područja obrane, uz poštivanje ustavne odredbe o autonomiji sveučilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!