Vlada i HBK pozivaju na cijepljenje

16:06 / 06.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković i članovi Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije

Premijer Andrej Plenković i članovi Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Premijer Andrej Plenković i članovi Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) pozvali su građane i vjernike da daju svoj doprinos u prevladavanju zdravstvene krize, ponajprije cijepljenjem, te odgovornim ponašanjem i poštivanjem epidemioloških mjera.

- Iz svoje brige za čovjeka i želje za unaprjeđenjem društva u kojemu živimo, pozivamo sve građane, sve vjernike i sve ljude dobre volje da daju svoj doprinos u prevladavanju zdravstvene i društvene krize kojoj svjedočimo, ponajprije cijepljenjem kao sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije virusa, odgovornim ponašanjem, brigom za zaštitu svojega i zdravlja svojih bližnjih, poštovanjem poziva koji nam svakodnevno upućuje medicinska struka kao i svih protuepidemijskih mjera koje idu za zaštitom ljudskih života i zdravlja, stoji u zajedničkom priopćenju Vlade i HBK.

U tom duhu, navode, valja prihvatiti i obvezu testiranja za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli COVID19, uključujući i svrhovitost COVID potvrde kao sredstva koje smanjuje rizik obolijevanja i prenošenja virusa.

- Samo kombinacijom svih mjera na raspolaganju, koje zasebno nisu dovoljne, možemo djelotvornije suzbijati širenje epidemije, poručuju Vlada i HBK.

Na sastanku je izražena potpora svim zdravstvenim i medicinskim djelatnicima koji od proglašenja pandemije ulažu nadljudske napore u pružanju pomoći i njege oboljelima, izlažući pritom svoje zdravlje, ali i žrtvujući svoje privatne i obiteljske živote.

Razgovori o demografiji, povratu crkvene imovine, obnovi vjerskih objekata...

Također, na sastanku je izraženo zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Vlade i Katoličke crkve, kao i dogovorenim prijedlogom provedbenog ugovora o Caritasu, kojim će se urediti suradnja na području ustanova za karitativno djelovanje i društvenu skrb.

Biskupi i predstavnici Vlade razgovarali su i o temi demografije te se složili da je demografski oporavak jedno od najvažnijih pitanja za budući razvoj Hrvatske. Biskupi pozdravljaju napore Vlade i podržavaju sustavnu demografsku politiku, te su iskazali interes za zajedničkim djelovanjem s Vladom i Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade.

Na sastanku su se razmatrali problemi vezani za dokazivanje pravnog sljedništva crkvenih pravnih osoba, što se negativno odražava na povrat crkvene imovine. Dogovoreno je da se u okviru Zajedničke komisije Vlade i HBK-a za pravna pitanja analizira sudska praksa u kontekstu zakona i ugovora između Svete Stolice i Hrvatske te po potrebi unaprijedi zakonodavni okvir.

Razgovaralo se i o financijskom sredstvima osiguranima za obnovu vjerskih objekata te je zaključeno da će nastaviti surađivati u procesu obnove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!