16:52 / 05.07.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Vlada i partneri nastavljaju razgovore o mirovinskoj reformi

-

-

Foto: - / -

HDZ-ovi partneri na posljednjem su sastanku tražili dodatna pojašnjenja.
Premijer Andrej Plenković poslijepodne se u Banskim dvorima sastao s koalicijskim partnerima. Razgovaralo se o najavljenoj mirovinskoj reformi. Nakon posljednjeg sastanka na tu temu prije nekoliko dana HDZ-ovi partneri tražili su dodatna pojašnjenja. Prošli put dobili su naime tek okvir, a danas i detaljnije informacije vezano za najavljenu mirovinsku reformu.

Bit će potrebno još puno sastanaka kako bi se do kraja usuglasila stajališta vezana za ovu temu. Mogu se očekivati i određene preinake u odnosu na prvotni prijedlog ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića. I sam resorni ministar rekao je kako je riječ tek o inicijalnom prijedlogu.

Čule su se i ranije izjave koalicijskih partnera koji su jasno poručili da se protive slabljenju drugog mirovinskog stupa. Iz HNS-a je i danas stigla poruka da ostaju pri tom stajalištu, zalažu se za njegovo jačanje. Vide to kao jedino dugoročno održivo rješenje. "Ponovit ću jednu poruku, to nije dnevno politička tema, to nije nešto što se može paušalno izbacivati i šamarati, ovo je ipak preozbiljno da bi se moglo završiti u samo jednom razgovoru. Bit će niz razgovora gdje se raščišćavaju detalji", rekao je šef HNS-a Ivan Vrdoljak. Vladajuća koalicija sve je bliže dogovoru oko prijedloga mirovinske reforme. "Već od sutra počinju i bilateralni sastanci s ministrom Pavićem i njegovim timom", kazao je Vrdoljak istaknuvši kako se drugi mirovinski stup neće i ne može ukinuti jer bi to bila potpuna besmislica.

Radimira Čačića koji je prošli put bio prilično oštar i prvotni ministrov prijedlog nazvao neprihvatljivim, danas nije bilo na ovom sastanku. HDZ i partneri koji su bili na sastanku kažu da se analizira i da razgovori idu u dobrom smjeru, a do rujna je još puno vremena.Gordan Jandroković (HDZ) kazao je kako mu se čini da se u javnosti stvara slika o nekakvim velikim prijeporima. "Ovo je faza u kojoj se razgovara, dobili smo inicijalni prijedlog, svi žele dati svoj doprinos, nema nikakvih svađa niti napetosti, nego postoji zajednička spremnost da u jednoj konstruktivnoj atmosferi, razmjenjujući informacije i argumente, dođemo do najboljeg mogućeg rješenja", rekao je.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac poručio je da, što se njih tiče, ovo predstavlja dobru osnovu za reformu koja će biti korisna za sve one kojima je ta reforma neophodna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!