Vlada i sa sjednice čestitala hrvatskoj reprezentaciji

12.07.2018.

10:21

Autor: HRT

default error photo
Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković čestitao je hrvatskoj reprezentaciji na ulasku u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji te izborniku Zlatku Daliću.
Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković čestitao je hrvatskoj reprezentaciji na ulasku u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji te izborniku Zlatku Daliću.

Ovo je fascinantan uspjeh za hrvatski sport, nogomet, promidžbu države. Svjesni smo da je vrijeme 21. stoljeća, doba interneta, komunikacija i da je ovo što se jučer dogodilo u Moskvi bez presedana najveća promocija Hrvatske, kazao je Plenković. Veliki ponos smo osjetili diljem zemlje i dijaspore. Posljednjih nekoliko dana bio sam s brojnim liderima iz srednje i jugoistočne Europe. Mnogi prijateljski narodi identificirali su se s Hrvatskom, dodao je premijer. 

Vjerujem da u budućnosti moramo pronaći rješenje za nogometni nacionalni stadion. Kad, ako ne sad, upitao je i još jednom čestitao reprezentaciji, nakon čega je cijela Vlada zapljeskala.

 

Zatim je premijer Plenković podsjetio da je Fitch, jedna od agencija za kreditni rejting, poboljšala izglede HrvatskeIzgledi su sa stabilnih povećani na pozitivne. Nastojali smo nastaviti s ubrzanim smanjenjem javnog duga, sa stabilnim rastom gospodarstva, pokazali smo i da smo institucionalno i politički bili spremni napraviti pravni okvir koji je pokazao otpornost hrvatskog gospodarstva. Važno je da i nastavimo sa smjerom fiskalne konsolidacije, ali i strukturnih reformi, istaknuo je.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da će ova sezona turistička biti još bolja nego prošla. Tako je i ova manifestacija u Splitu, ULTRA, privukla velik broj mladih ljudi, rekao je Plenković među ostalim.

Imali smo i sastanak šefova vlada srednje i jugoistočne Europe plus Kina u Sofiji. Bila je to intenzivna komunikacija s Kinom, a iduće godine mi ćemo biti domaćin takvome skupu, istaknuo je te dodao da se u kontaktima s Kinom ostvaruje šansa za jačanje gospodarskih odnosa. Naša trgovinska razmjena ide prema milijardu USD, izjavio je.

Prijedlozi, izmjene i dopune zakona upućeni u saborsku proceduru

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o djelatnosti socijalnog rada. Predviđa se proširenje opsega djelatnosti socijalnog rada te prenošenje nadležnosti priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija na Hrvatsku komoru socijalnih radnika.

Novim bi se zakonom uredio sadržaj, uvjeti i način obavljanja djelatnosti socijalnog rada, standard obrazovanja, stručni nadzor nad obavljanjem djelatnosti socijalnog rada kao djelatnosti od interesa za državu.

Vlada je u Sabor uputila i izmjene i dopune Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti radi usklađivanja s odredbama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija u dijelu propisivanja uvjeta za obavljanje edukacijsko-rehabilitacije djelatnosti kao regulirane profesije, kao i u dijelu javnih ovlasti Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora, koja bi trebala, kao nadležno tijelo, provoditi postupak priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Vlada je donijela i odluku o provedbi programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina kojim će se kroz tri ministarstva s ukupno 30 milijuna kuna financirati projekti prijavljeni temeljem javnog poziva, a radi ostvarenja nacionalne mjere ravnomjernog razvoja svih krajeva države u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti.

Vlada je osnovala i Organizacijski odbor za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 4. i 5. kolovoza, u Kninu, koji program obilježavanja treba predložiti Odboru za obilježavanje obljetnica.

Vlada je u Sabor poslala prijedlog novog zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim se uvode tri fiskalna pravila - strukturnog salda, rashoda i javnog duga - te nastavlja jačati neovisnost Povjerenstva za fiskalnu politiku.

Novim se zakonom Hrvatska potpuno usklađuje s obvezama iz Pakta o stabilnosti i rastu, ali i implementira sve ono što smo proteklih godina ne samo spoznali, nego i iskusili u smislu upravljanja javnim financijama, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!