14:55 / 29.11.2019.

Autor: D.M./Hina/HRT

Vlada i sindikati državnih službi potpisali dodatak TKU

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.
Vlada i sindikati državnih službi potpisali su dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru. Njime je definirano povećanje plaća tri puta po 2% u 2020., povećanje prava na božićnicu i regres s 1250 na 1500 kn i dara za djecu s 500 na 600 kn, a otpremnina pri odlasku u mirovinu više se neće vezati uz tri proračunske osnovice, već za dvije osnovice za obračun plaće.

- Odbijenica prosvjetara, traže povećanje koeficijenta
- Poligraf - zašto su koeficijenti važniji od osnovice

- Zahvaljujem se predstavnicima sindikata i cijelom članstvu što su prihvatili ovaj dogovor i što su shvatili kolike su želje i mogućnosti Vlade da zadovolji materijalne potrebe zaposlenika u državnoj službi. Nastavit ćemo razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar istaknuo je kako se sjeća vremena kada ljudi u MUP-u nisu imali gotovo nikakva prava, no ni s potpisanim nisu do kraja zadovoljni. Dodatak su potpisali, kaže jer se "dobro gradi čitav život, kontinuirano i polako".

Čelnik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je kako su razgovarali i o drugim pitanjima poput toplog obroka i zdravstvenih pregleda, o čemu će nastaviti pregovore sljedeće godine.

Nastavak pregovora o toplom obroku i zdravstvenim pregledima

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kazao je da su relativno zadovoljni sporazumom, ali još ostaje ispregovarati povećanje na 1,0 koeficijenta za policijske službenike, koji su najpotplaćeniji. Na komentar novinara da Vlada ne da povećanje koeficijenata ustvrdio je "da će dati i da razgovaraju". Upitan hoće li pričekati cjelokupnu analizu koeficijenata ili očekuju da to bude prije riješeno, kao što to traže prosvjetari, poručio je "neka premijer prvo završi s prosvjetarima, pa ćemo onda mi".

Novinari su pitali ministra Aladrovića što to znači, hoće li Vlada nekome povećati koeficijente, a on je odgovorio da su na istom tragu kroz osnovicu i horizontalno povećanje plaća. "Sve ostale razgovore možemo ostaviti za neka druga vremena. Radit ćemo na sustavu koeficijenata, to želimo objektivno promatrati i donijeti kvalitetan sustav plaća koji neće diskriminirati nikoga već će objektivno sagledati složenost svih radnih mjesta", kaže Aladrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!