Vlada i sindikati javnih službi ne žele govoriti o detaljima razgovora

29.09.2022.

18:54

Autor: HRT/Hina/J.L.

Marko Primorac i Sanja Šprem nakon sastanka

Marko Primorac i Sanja Šprem nakon sastanka

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi izjavili su nakon novog kruga pregovora o povećanju osnovice plaća da su iznijeli svoje ponude i zahtjeve za rast plaća, no nisu željeli govoriti o detaljima, najavivši nastavak pregovora za četvrtak.


Ministar financija Marko Primorac, koji je sudjelovao u pregovorima, rekao je novinarima da su sindikatima predstavili Vladinu ponudu, dok je sindikalna predstavnica Sanja Šprem rekla da su iznijeli svoje argumentirane zahtjeve za rast plaća.

Primorac je dodao kako je dogovoreno da se u međuvremenu ne izlazi u javnost s konkretnim pojedinostima te izrazio nadu da će se konstruktivno rješenje postići u kratkom roku. Napomenuo je da je idući pregovarački sastanak dogovoren za sljedeći četvrtak popodne.


Novinarima je potvrdio da je Vlada spremna dati povećanje pa su na sastanku razgovarali o intenzitetu i dinamici povećanja.

Vlada je, prema njegovim riječima, imala dva prijedloga od kojih se jedan odnosi na povećanje osnovice u konkretnom postotku, a drugi na isplatu jednokratnog dodatka koji bi pokrio pritisak inflacije, pri čemu bi se od iduće godine razgovaralo o postotku povećanja osnovice plaća.

- Razmatramo razne opcije i naišli smo na razumijevanje, na konstruktivnu suradnju i dijalog sa sindikalnim predstavnicima, rekao je ministar.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem istaknula je da su iznijeli zahtjeve u okolnostima rasta inflacije i plaća u gospodarstvu.

Poručila je da Vlada kao najveći poslodavac mora voditi brigu o svojim zaposlenicima te da je jedino uz razumijevanje sindikalnih zahtjeva moguć kompromis.

- Ne bude li pomaka, teško ćemo doći do kompromisa, upozorila je Šprem, ocijenivši kako je najvažnije da se razgovori nastavljaju i da u Vladi imaju razumijevanja za zahtjeve sindikalne strane.

Novinarima je potvrdila da sindikati očekuju rast osnovice plaća od 1. listopada ove godine jer ne mogu dopustiti daljnje rušenje cijene rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!