Vlada i sindikati potpisali ugovor o povećanju osnovice plaća

31.10.2022.

14:30

Autor: HRT/IMS/T.D.

Potpisivanje ugovora

Potpisivanje ugovora

Foto: HTV / HRT

Devet od 11 sindikata javnih i državnih službi prihvatilo je dodatak kolektivnom ugovoru prema kojem osnovica plaće raste za 6 posto od ovog mjeseca i još 2 posto od prvoga travnja iduće godine, a u Banskim dvorima održalo se potpisivanje ugovora. Čelnici sindikata i premijer Andrej Plenković u ponedjeljak su izrazili zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma o rastu plaća i materijalnih prava u državnim i javnim službama i poručili da će se pregovori ponovno pokrenuti prije rujna ako to bude zahtijevao inflacijski pritisak. 

Ujedno, zaposleni će dobiti božićnicu od tisuću 750 kuna, veći regres i dar za djecu koji raste na 100 eura. Svečano potpisivanje ugovora održalo se u Banskim dvorima.

Uoči potpisivanja ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić obratio se prisutnima te rekao kako je u startu i htio konkretne i brze pregovore za koje vjeruje da su takvi i bili.

- Nakon potpisivana temeljnog kolektivnog ugovora početkom svibnja, rekli smo da se nalazimo u rujnu ove godine ponovno i želimo sukladno gospodarskim okolnostima razgovarati o povećanju osnovice i za ovu, ali i za sljedeću godinu. Nismo izlazili sa nekorektnim ponudama. Na početku je bila ponuda 4 posto, došli smo do povećanja osnovice od 6 posto sa 1.10., plaća koja će biti isplaćena u studenom obuhvatit će povećanje od 6 posto. Iako se nigdje inflacija ne indeksira unaprijed, želimo i dalje kao zalog socijalnog dijaloga omogućiti sigurnu zimu, ali i nastavak svih socijalnih dijaloga s povećanjem dodatnim osnovice od 2 posto s 1. travnjem iduće godine, rekao je.

Premijer Andrej Plenković također je komentirao pregovore tijekom potpisivanja ugovora.

- Zaista mi je veliko zadovoljstvo i posebno želim naglasiti ulogu ministra Piletića koji je u ime Vlade vodio pregovore, da smo prije nekoliko dana zajednički došli do dogovora i kompromisa, rekao je.


Nakon potpisivanja ugovora uslijedilo je obraćanje medijima. Prva se medijima obratila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

- Ovo su za nas i sve ostale bili krucijalni pregovori. U ove pregovore smo izašli s zahtjevom rasta osnovice od 8+5 i tražili razliku zaostajanja plaća i pregovora u ovoj godini za 2022. godinu kao i rasta osnovice za 2023. godinu. Predmet pregovora su uvijek i materijalna prava. Jesmo li kao sindikati ostvarili zahtjev 8+5, nismo, zato je i dio nezadovoljstva naših članova jasan, no isto tako, ono što smo realizirali definitivno možemo razumjeti kao temelje i nadogradnju koju ćemo graditi sljedeće godine. Ove godine smo dvaput imali pregovore za rast osnovice, rekla je. 

Podsjetila je da su ove godine dva puta vođeni pregovori za rast osnovice te da zaposlenici u javnom sektoru ulaze u novu godinu s 10,24 posto većom osnovicom, kao i da je osiguran rast osnovice od dva posto u travnju iduće godine.

- To je u 12 mjeseci rast osnovice od 12, 44 posto, izračunala je Šprem te dodala da se dijalog nastavlja na dobrobit svih jer Vlada, kao najveći poslodavac, mora voditi brigu o svim zaposlenima u javnom sektoru, dodala je.

Dubravko Jagić rekao je da je potpisivanjem završen jedan pregovora, ali nastavljaju se razgovori s Vladom.

- Moramo razgovarati o Zakonu o plaćama koji bi se trebao reformirati i, naravno, o koeficijentima gdje bi se zaštitili naši najugroženiji zaposlenici, najranjivija populacija. Jedan od ciljeva sindikata državnih službi je da se kroz Zakon o radu počne raditi na članku 53. koji se odnosi na biti ili ne biti član. Smatramo da svi članovi koji jesu bili za potpisivanje ovog dodatka trebaju imati malo veća prava od onih koji nisu članovi, rekao je.

"Ovo nisu razgovori u kojim bi jedna strana trebala biti pobjednik, a druga gubitnik"

Medijima se obratio i premijer Andrej Plenković.

- Prije svega želim zahvaliti na povjerenju, razumijevanju i postignutom kompromisu. Naglasio sam uoči potpisivanja kako ovo nisu razgovori u kojim bi jedna strana trebala biti pobjednik, a druga gubitnik. Ovo su razgovori o najvažnijem pitanju koje je zadaća Vlade stalno – da unaprjeđuje ekonomski i socijalni standard naših građana. Naših građani su svi, oni koji rade i u javnom i u privatnom sektoru i logično je da u ovakvo kompleksnim okolnostima koje su s nama već tri godine, zahtijevale snažne, ozbiljne i neuobičajene intervencije Vlade. To ne znači stagnacija, nego stabilnost. Imamo čvrstu parlamentarnu većinu i čvrst smjer gospodarskog i socijalnog unaprjeđenja te jačanje socijalne kohezije. U šest godina mandata naše Vlade materijalna prava, pa i povećanje plaća samo kroz osnovicu kad se računa i 2 posto od 1. travnja 2023. rasla je za 33 posto. To je trećina. To dovoljno govori o političkoj volji, o namjeri Vlade da unaprijedi standard zaposlenika u javnim i državnim službama. I to je naš smjer, to je naš standard. Ali ona nije samo naša, ona je zajednička, rekao je.

Zalog u kvalitetniji početak 2023. godine

Istaknuo je kako se želi izaći u susret što je više moguće da se građani s cijenom rada mogu nositi s inflacijskim pritiscima.

- Ovaj dogovor 6+2+božićnica, regres i dar za dijete je jedan zalog u kvalitetniji početak 2023. godine s dogovorom o pregovorima u trećem tjednu rujna iduće godine, ali to ne znači da će se Vlada praviti da nema nekih posebnih okolnosti, nego ćemo učiniti sve u zajedničkom dogovoru da ako treba reagiramo. Napravili smo zajednički iskorak. 11 od 13 sindikata je podržalo ovaj dogovor. Radimo i dalje u zahtjevnim okolnostima koje su uzrokovane vanjskim faktorima. Vidjeli ste da je agencija Fitch rekla da ćemo imati bolji rast nego što smo ga mi prije par tjedana planirali. Mi smo među 15 zemalja koje su u NATO-u, EU, eurozoni i Schengenu. Bolje od toga ne ide. Jedino nedostaje OECD, a to će doći za dvije-tri godine. Hrvatska svojim međunarodnim položajem i politikom modernog suverenizma jača ekonomski i socijalni položaj svojih građana koristeći svoj osnaženi međunarodni položaj koji je bitan zbog kreditnog rejtinga, rekao je Plenković.


"Vlada nije gluha, nije slijepa i nije nijema"

Naglasio je da je smisao socijalnog dijaloga da donose odluke koje su zajedničke.

- Ako dođemo u situaciju da Vlada donosi sama odluku, to metodološki nije dobro. Zadaća sindikata je da se snažno bori za prava radnika. Zadaća Vlade je da izlazi u susret koliko god to može jer je to dio njenog programa i političke volje. Ovo je jedan kvalitetni kompromis. 6+2 je dobar zalog za početak 2023. godine. Vlada nije gluha, nije slijepa i nije nijema. Ako se okolnosti promijene, Vlada će sjesti za stol sa sindikatima i razgovarati, rekao je Plenković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!