Vlada: Interpelacija o Istanbulskoj konvenciji - bespredmetna

05.04.2018.

10:40

Autor: D.M./Hina

default error photo
Premijer je ukazao je na to da su neki od potpisnika interpelacije bili članovi vlade koja je potpisala Konvenciju, ali ju u tri godine nisu uputili u Sabor.
Vlada bespredmetnom smatra Interpelaciju koju je o njezinom radu po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije podnio 21 oporbeni saborski zastupnik, budući da je, kako je istaknuto na Vladinoj sjednici, u saborsku proceduru 22. ožujka upućen prijedlog zakona o njezinom potvrđivanju.

Potpisnici interpelacije Saboru su, naime, predložili da se usvajanjem Konvencije obveže Vladu da u roku od 30 dana u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona o njezinu potvrđivanju. Premijer Andrej Plenković ukazao je na to da su neki od potpisnika interpelacije bili članovi vlade koja je potpisala tu Konvenciju, ali ju u tri godine, iako su mali komfornu većinu, nisu uputili u Sabor na ratifikaciju. "Tako da moram priznati da sam malo začuđen da su se uopće tako nešto i odvažili poslati kao interpelaciju", rekao je Plenković.

S druge strane njegova Vlada, naglasio je, uputila je prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije u Sabor  zajedno s Interpretativnom izjavom "s kojom smo u cijelosti otklonili sve zabrinutosti i strahove koji postoje kod dijela hrvatskih birača. Mislim da ste to mogli čuti i u jučerašnjoj izjavi nadbiskupa zadarskog i predsjednika HBK mons. Puljića. Važno je da Vlada prepoznaje što je važno i bitno za zaštitu žena od nasilja u obitelji, ali isto tako i da se ovom Izjavom otklanja bilo kakve strahove jednog dijela naših sugrađana i birača", istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!