15:58 / 23.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Izmjenama zakona do veće učinkovitosti pravosuđa; Za manjinske projekte izvan RH ide 9,5 mil. kn

Vlada RH

Vlada RH

Foto: Vlada HR / vlada.gov.hr

Ubrzanje kaznenog i parničnog postupka te povećanje učinkovitosti pravosuđa Vlada nastoji postići izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o parničnom postupku. Te izmjene zakona je s današnje sjednice uputla u saborsku proceduru. Na sjednici je odlučeno i da će se za potporu projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan domovine izdvojiti 9,5 milijuna kuna. 

Izmjene zakona o kaznenom i parničnom postupku radi povećanja učinkovitosti

Izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o parničnom postupku koje je Vlada sa sjednice u saborsku proceduru želi se postići ubrzanje kaznenog i parničnog postupka te povećanje učinkovitosti pravosuđa. Cilj je modernizirati, pojednostaviti i ubrzati sudske postupke, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te istaknuo da su te promjene korak u jačanju povjerenja građana u pravosuđe.

Izmjenama Zakona o parničnom postupku uvode se precizni rokovi za završetak postupka - tri godine za prvostupanjske postupke, jednu godinu za drugostupanjske (žalbene) postupke, a kod sporova male vrijednosti propisuje se rok od godinu dana u prvom stupnju i šest mjeseci za žalbeni postupak. Uvodi se i rok za održavanje pripremnog ročišta - od sada će se ono morati održati u roku od tri mjeseca, a glavna rasprava najkasnije u roku od šest mjeseci.

Redefiniraju se i odredbe o reviziji te će se revizijski postupak pokretati prijedlogom za dopuštenje revizije neovisno o vrsti spora. Važna novina je da se uvodi plan upravljanja postupkom. Sud će tako na prvom ročištu definirati hodogram aktivnosti u postupku s utvrđenim i spornim činjenicama i pravnim pitanjima. Uvodi se i tonsko snimanje ročišta, a zapisnici će se voditi samo o najbitnijim radnjama poduzetim na ročištu što bi trebalo značajno skratiti trajanje samog ročišta. Sporovi male vrijednosti propisuju se u pravilu kao pisani sporovi, a dodatno se proširuje krug obveznika sudionika e-komunikacije.

Izmjenama Zakona o kaznenom postupku također se uvodi tonsko snimanje rasprava, s tim da prijepis rasprave neće biti obvezan, već će o tome odlučivati predsjednik vijeća kad za to postoje opravdani razlozi, sve kako bi se ubrzao postupak, lakše pratila rasprava i povećala učinkovitost. Uvodi se elektronska komunikacija što će skratiti vrijeme i troškove postupka, a sudionicima olakšati komunikaciju sa sudom.

Proširuje se i mogućnost uporabe audio-vizualnog linka odnosno mogućnost održavanja rasprave na daljinu.

Vlada je u Sabor uputila i prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prijepisa.

Nacionalni planovi razvoja pravosuđa i javne uprave

Usvojeni su i Nacionalni plan razvoja pravosudnog sustava do 2027. te pripadajući Akcijski plan provedbe do 2024. godine, kao i Nacionalni plan razvoja javne uprave do 2027. godine i pripadajući Akcijski plan do 2024. godine.

Nacionalni plan razvoja pravosuđa predviđa modernizaciju i poboljšanje učinkovitosti pravosuđa što je, istaknuo je ministar, važno ne samo zbog osiguranja pravne sigurnosti u društvu već i zbog stvaranja novih mogućnosti za građane i poduzetnike.

Cilj je unaprjeđenje učinkovitosti pravosuđa kojem građani vjeruju i društvo u kojem svatko može biti siguran da će ostvariti svoja prava u brzom i učinkovitom postupku.

Posebni ciljevi Plana su unaprjeđenje učinkovitosti sudskih postupaka, osiguravanje transparentnosti, pravne sigurnosti, kvalitete i predvidivosti sudskih odluka, razvoj ljudskih potencijala u pravosudnom sustavu.

Također se želi modernizirati infrastruktura te unaprijediti razinu i obuhvatnost korištenja informatičko-komunikacijske tehnologije radi automatizacije, digitalizacije i pružanja e-pravosudnih usluga, kao i unaprjeđenje kvalitete zatvorskog sustava i probacije.

Za provedbu je u idućih šest godina predviđeno više od 1,8 milijardi kuna, a za provedbu Akcijskog plana osigurano je više od 736 milijuna kuna.

Prioriteti Nacionalnog plana razvoja javne uprave su korisnički orijentirana javna uprava i učinkovito pružanje javnih usluga, digitalna transformacija, razvoj ljudskih potencijala, jačanje kapaciteta za oblikovanje i provedbu javnih politika te unaprjeđenje funkcionalnosti i održivosti lokalne i područne (regionalne) samouprave.

U idućih šest godina za njegovu je provedbu predviđeno više od 2,5 milijarde kuna, a za Akcijski više od 1,3 milijardi kuna.

Projekti od strateškog značaja za Hrvate izvan RH

Vlada je osigurala ukupni iznos od 9,5 milijuna kuna za ukupno šest projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Riječ je o projektima Potpora radu Sveučilišta u Mostaru, te o dva projekta Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji - Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici i Institucionalno osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

U Mađarskoj će se financirati projekt Potpora radu Hrvatskog kazališta u Pečuhu tamošnje Hrvatske državne samouprave, u Crnoj Gori projekt Potpora Radiju hrvatske nacionalne manjine Radio Duxu, Hrvatskog nacionalnog vijeća, a u Austriji projekt Potpora Hrvatskim novinama iz Željeznog Hrvatskog štamparskog društva iz Gradišća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!