17:08 / 10.09.2018.

Autor: HRT

Vlada: Jalove provokacije ne mogu promijeniti činjenice

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada RH reagirala je na Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici kada je on, među ostalim, rekao da u Kninu nikada nije bilo šahovnice te da je Slobodan Milošević bio dobar lider.
Hrvatska Vlada objavila priopćenje u kojem je kao jalove provokacije, koje ne mogu promijeniti povijesne činjenice, ocijenila izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Slobodan Milošević bio veliki lider i da se u Kninu vije 'šahovnica' koje ondje nikada nije bilo.

Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice, priopćili su Banski dvori.

Vlada u reakciji na Vučićevu izjavu naglašava kako je povijesna je činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtvom agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. Taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin, kaže se.

Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti, naglašava vlada. 

Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije najbolje namjere, onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije zahtijevati još mnogo napora i vremena, smatraju Banski dvori. Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njezino vodstvo i njezina javnost s time suoče i usvoje europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa, zaključuje se u priopćenju.

Vučić je jučer na mitingu na Kosovu ustvrdio među ostalim da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio veliki lider

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!