16:32 / 30.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Vlada: Kazne za prekršitelje epidemioloških mjera

-

-

Foto: - / -

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojom se predlažu nove mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, ali i novčane kazne za prekršitelje.
S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojom se predlažu nove mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, ali i novčane kazne za prekršitelje.

-
Zakonskim prijedlogom propisuje se nova sigurnosna mjera obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabrana ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

➡️ Vlada na sjednici objavila kazne za kršenje epidemioloških mjera 

Kazne od 500 do 40.000 kuna

Propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se  novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

- Kao što smo rekli, nerado idemo u ovom smjeru, ali smatramo da nam je i ovaj alat potreban, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Beroš:  Moći će se određivati i mandatna kazna od 250 kuna

Ministar Beroš je potom u izjavi novinarima rekao da policija neće postupati samoinicijativno, nego u skladu s Ustavom i zakonom i prema dojavama.

- Policija sigurno neće okolo tražiti izvore takvih zbivanja, ali svi oni koji žele dobro hrvatskim građanima, vjerujem da će prijaviti takva okupljanja jer nam je cilj spriječiti širenje virusne bolesti. Policija neće postupati samoinicijativno, već će kao i do sada postupati u vezi dojava, sukladno Ustavu i zakonima, kao što je to u slučaju buke, nepredviđenih okolnosti, provale, vatre ili sličnoga, naglasio je. O tome će više reći službenici Ministarstva unutarnjih poslova, rekao je Beroš novinarima nakon sjednice Vlade.

Osvrnuo se i na mjere u javnom prijevozu i kazao da je to "u sklopu gradskih struktura i da će oni biti zaduženi za provođenje mjera."

Na pitanje što je npr.  s udrugama ili crkvama koje krše mjere, a nisu obuhvaćene zakonom koji se odnosi samo na fizičke i pravne osobe, Beroš je kazao da su analizirali sve okolnosti i rizike te da će pratiti situaciju i prilagođavati se novim okolnostima.

- Nerado ovo radimo, ali ako svi budemo odgovorni, nadam se da će ugroza biti iza nas. Primijetili smo da su ova tri elementa od najvažnijeg utjecaja na širenje bolesti. U ovom trenutku zakon ne predviđa kažnjavanje udruga, crkvi itd., kazao je.

Zakon će se objaviti u Narodnim novinama nakon prihvaćanja u Saboru i tad stupa na snagu. Napomenuo je da bi kazna, ako se naplati na licu mjesta, mogla biti i manja.

- Kad je riječ o kažnjavanju fizičkih osoba na licu mjesta, moći će se određivati mandatna kazna koja iznosi 250 od predviđenih 500 kn.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!