07:15 / 03.01.2019.

Autor: HRT

Vlada o administrativnom rasterećenju gospodarstva

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministar gospodarstva Darko Horvat otkrio je da će se u ovoj godini skratiti procedure ili ukinuti 314 administrativnih procesa.
Vlada je na sjednici prihvatila akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva u 2019. godini. Plan sadrži 314 mjera čijom će se provedbom gospodarstvo rasteretiti za dodatnih 626,7 milijuna kuna.

- Akcijskim planom u 2019. gospodarstvo se rasterećuje za 626,7 mil. kn


Premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice osvrnuo se na nekoliko bitnih aktualnosti protekloga tjedna, ali i čestitao osobno i u ime Vlade Novu godinu. Prisjetio se mjera koje je Vlada predlagala Saboru a koje su, kako kaže, pridonijele podizanju standarda života. 

- Radi se o trećoj fazi porezne reforme. Pridonijelo je to povećanju zaposlenosti, plaća, potrošnje i ukupno gledajući - rastu gospodarstva. Donijeli smo odluku i o povećanju minimalne plaće na 3.000 kn uz kompenzacijsku mjeru za poslodavce, rekao je Plenković.

- Mirovine su prije povećane za 6%, a sada je na snagu stupila nova mirovinska reforma koja mora učiniti sustav održivim u narednih 20-ak godina. S dva zakona smo deblokirali preko 50.000 sugrađana. Obrazovna reforma ide dalje, a drago mi je i da je potpisan granski kolektivni ugovor u sustavu znanosti i obrazovanja, nakon dugih pregovora. Zadnjim izmjenama zakona o PDV-u krenulo se u smanjenje cijena namirnica koje su dio potrošačke košarice, dodaje. 

- Već su se uspješnima pokazale i dvije mjere - povećanje neoporezivog dijela naknade za novorođenče s 3.360 na 10.000 i dizanje neoporezivnog dohotka s 2.500 na 7.500 kn zbog čega je isplaćeno preko 1 mlrd. kn. Kroz mjeru 7/4/1 iz ruralnog razvoja financirali smo 113 dječjih vrtića. Hrvatska trenutačno obnavlja ili oprema 500 dječjih vrtića. To je enorman zahvat u svim krajevima, a osobito u malim jednicama lokalne samouprave, istaknuo je premijer Plenković.

Plenković: Odluka o nabavi zrakoplova nakon očitovanja Izraela i SAD-a

- Postoje poteškoće između SAD-a i Izraela oko dobivanja suglasnosti za transfer tehnologije trećoj strani. Suprotno prijašnjim informacijama, sada je došlo do određenih problema - od strane SAD-a postoje rezerve u pogledu tranfera tehnologije koja je izvorno američka. Očekujemo očitovanja obje strane nakon čega čemo donijeti konačne odluke.

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministar gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Darko Horvat otkrio je da će se u ovoj godini skratiti procedure, odnosno ukinuti 314 administrativnih procesa. Najveći je naglasak na digitalizaciji postupaka zbog kojih su poduzetnici i obrtnici dosad morali trošiti novac, čekati u redovima ili dostavljati različite dokumente u papirnatom obliku.

Akcijski plan rasterećenja gospodarstva pripremao se u dogovoru s poduzetnicima. Pa tako, kaže ministar financija Zdravko Marić, ukidaju obrazac IP koji su poduzetnici apostrofirali kao jako skup - i administrativno i financijski.

Za Hrvatsku udrugu poslodavaca rasterećenje je naravno dobrodošlo, i nadaju se da će se i nastaviti. Tih 600 milijuna kuna je dobrodošla čestitka za novu godinu, jer će to značiti 600 milijun kuna više poslodavcima za projekte, investicije i povećanje plaća, poručuje Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Lakše i jeftinije poslovanje potiče investicije i poduzetništvo, no potrebno je učiniti još mnogo više. Ekonomski analitičar OTP banke Zdeslav Šantić kaže da je potrebno ostvariti veće napore po pitanju rashodovne strane proračuna, ali i restrukturiranja javnog sektora kako bi se oslobodio prostor za daljnje rasterećenje gospodarstva.

Rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovne klime trebali bi smanjiti zaostajanje Hrvatske u odnosu na zemlje središnje i istočne Europe.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!