08:43 / 23.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Vlada o centru za obuku u Zemuniku i popisu poljoprivrede

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na dnevnom su redu, među ostalim, Prijedlog zakona o popisu poljoprivrede 2020. te Prijedlog odluke o donošenju Programa potpore za proizvođače mandarina za 2019.
Vlada je prihvatila Prijedlog zakona o popisu poljoprivrede 2020. Riječ je o opsežnom statističkom istraživanju radi dobivanja što preciznijih podataka o hrvatskoj poljoprivredi. 

Predlaže se da se popis poljoprivrede provede od 1. do 30. lipnja 2020. Prikupljanje podataka za poljoprivredna gospodarstva obavit će se s pomoću elektroničkih i tiskanih obrazaca. Za OPG-ove provest će se metodom osobnog intervjua s pomoću prijenosnog računala, a za poslovne subjekte izvještajnom metodom putem interneta, iznimno putem tiskanih obrazaca.

Popisom poljoprivrede neće biti obuhvaćene površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara. Podaci se prikupljaju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i poslovnih subjekata.

Izmjene Zakona o obrani - centar za helikoptersku obuku u Zemuniku

U saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene i dopune Zakona o obrani kojim se uređuje postupak osnivanja međunarodnih vojnih zapovjedništava, odnosno osnivanje centra za obuku helikopterskih posada sa sjedištem u Zemuniku, a uređuje se i normativni okvir te pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe Ministarstva obrane (MORH) i Oružanih snaga.

- Zakonom se uređuje osnivanje međunarodnih zapovjedništava i drugih vojnih tijela sa zadaćom razvoja zajedničkih ciljeva koje su države prihvatile i koje proizlaze iz članstva u međunarodnim organizacijama - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Svrha je centra obučiti posade višenamjenskog helikoptera za provedbu nekonvencionalnih zadaća zračnih snaga, objasnio je te naglasio da je to prvi put da će se u Hrvatskoj formirati jedno takvo zapovjedništvo. Hrvatska će od SAD-a u tu svrhu dobiti dva nova helikoptera "crni jastreb" vrijedna 350 milijuna kuna, "baš u potpori osnivanja tog središta, a u daljnjoj je viziji formiranje centra izvrsnosti u Zemuniku", istaknuo je Krstičević.

Proizvođačima mandarina 20 milijuna kuna potpora

Vlada je donijela i program potpore za proizvođače mandarina za 2019., a sredstva za provedbu programa od 20 milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu unutar financijskog plana Ministarstva poljoprivrede. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kazao kako je mandarina jedan od proizvoda u kojem smo samodostatni, proizvod koji je zaštićen na razini EU-a, proizvod po kojem smo poznati izvan Hrvatske.

Najavio je i da će potkraj lipnja ići s posebnom potporom za proizvođače jabuka koji su također u teškoćama i čim se završe pravne procedure i razgovori s EK, i ta potpora će doći na Vladu. I premijer Andrej Plenković rekao je kako je ovo jako dobar način da se pomogne proizvođačima mandarina.

Postupak za izgradnju turističke zone na pulskoj Hidrobazi

Vlada je na sjednici odučila pokrenuti postupak koji vodi izgradnji turističke zone na lokaciji Hidrobaza u Puli, za što će se prvo objaviti javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za osnivanje prava građenja na tom zemljištu turističke namjene površine veće od 281.000 metara četvornih. Obrazloživši tu namjeru na sjednici Vlade, ministar državne imovine Goran Marić rekao je da se taj postupak pokreće na temelju sporazuma za područje Hidrobaza između RH i Grada Pule, sklopljenog 19. studenoga prošle godine.

Također, ministar financija Zdravko Marić dobio je na sjednici Vlade ovlasti da potpiše Zahtjev za uspostavu suradnje HNB-a i Europske središnje banke. U uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na stečaj koji je proglašen u Uljanik brodogradilištu, zbog čega se u Puli već danima radnicima uručuju otkazi o radu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!