15:21 / 19.02.2018.

Autor: im/Hina

Vlada o Izjavi SNV-a: Operativni programi doneseni s manjinama ne predviđaju promjene statusa manjinskih tijela

-

-

Foto: - / -

U Izjavi navode da "institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava".

Vlada promiče prihvaćanje i suradnju s nacionalnim manjinama radi zaštite njihovih prava, a operativni programi za nacionalne manjine, koje je donijela u suradnji s njihovim izabranim predstavnicima, ne predviđaju promjenu pravnog statusa tijela srpskih odnosno manjinskih zajednica, odgovoreno je Hini iz Vlade na upit za komentar SNV-ove Izjave o pravima Srba u Hrvatskoj.

"Vlada, u skladu sa svojim Programom, promovira uvažavanje i suradnju s nacionalnim manjinama radi zaštite njihovih prava. Operativni programi za nacionalne manjine za razdoblje 2017. - 2020., koje je donijela Vlada u suradnji s izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, ne predviđaju promjenu pravnog statusa tijela srpskih/manjinskih zajednica", stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

Srpsko narodno vijeće objavilo je Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, prihvaćenu na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošlog tjedna, u kojoj se ocjenjuje da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen, nego je u nizu aspekata i unazađen, te se u 13 točaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća očekuje da će Vlada i državne institucije aktivno i tijesno surađivati na realizaciji ciljeva navedenih u Izjavi. SNV u njoj, među inim, navodi da "institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava". Ističe da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama te očekuje i traži od Vlade i institucija da zaustave taj trend.

Očekuje i dosljedno provođenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, upozorava i da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina nije u skladu s Ustavom "jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mjestima".

Božinović: Te odluke mora razmotriti Vlada i donijeti Sabor 

Na pitanje novinara danas u Sisku ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je odgovorio kako u Hrvatskoj kao demokratskoj državi svatko može postavljati svoje zahtjeve i očekivanja.

"Pretpostavljam da je to omogućeno i Hrvatima koji žive u Srbiji. Međutim, odluke se donose na način koji je predviđen hrvatskim Ustavom i hrvatskim zakonima. Dakle, to su odluke koje mora razmotriti hrvatska Vlada i donijeti ih Hrvatski sabor. Činjenica je da to pitanje nije bilo postavljano u sklopu definiranja programa suradnje s manjinskim predstavnicima jer je došlo prije nekoliko dana", kazao je. Iz Ureda predsjednice Republike priopćeno je kako Srpsko narodno vijeće (SNV), kao i svatko u Hrvatskoj kao demokratskoj državi, ima pravo postaviti zahtjev za ispunjenjem prava koja smatra važnima, a isto tako svatko te zahtjeve ima pravo podržavati ili ne, a ako njihovo ispunjavanje pretpostavlja izmjene ili donošenje novih zakona, za to su nadležni Vlada i Sabor.

U mjeri u kojoj bi ispunjenje tih zahtjeva pretpostavljalo izmjene zakona ili donošenje novih, za to su nadležni Vlada Republike Hrvatske i mjerodavna tijela Hrvatskog sabora odnosno Hrvatski sabor, stoji u odgovoru Pantovčaka.
SNV: 13 zahtjeva za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!