Vlada o mjerama za radnike i poslodavce

24.03.2020.

09:47

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/T.D./D.M./I.Z.HRT

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je raspravila gospodarske mjere vezano uz koronavirus.
Vlada je raspravila gospodarske mjere vezano uz koronavirus. Setom mjera odgodit će se javna plaćanja, uvesti minimalne plaće za poduzetnike koji su se našli u problemima, povećati likvidnost uvođenjem kredita s niskim kamatnim stopama. Poručili su da će se rezati nepotrebni troškovi i paziti na rashode.

Ministri će svoje plaće za ožujak donirati za pomoć stradalima u potresu u Zagrebu a Vlada je otvorila račune za pomoć stradalima te onima koji su se našli u problemima zbog koronavirusa.Konferenciju za novinare prenosili smo i na našoj Facebook stranici HRT Vijesti:Svjetska kriza

- Pandemija koronavirusa mijenja svijet. Globalizacija kakvu poznajemo, trgovina kakvu poznajemo, država na kakvu smo navikli se mijenja, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković.

- U samo tri mjeseca pandemija je zahvatila 195 država, dakle cijeli svijet. Život i proizvodnja su stali, sve je stalo. To je naša stvarnost, rekao je.

Podsjetio je na slučaj Agrokor i mjere koje je Vlada tada donijela. Danas, tri godine nakon, smo pred puno većim izazovom, poručio je.

Kriza će biti teža nego što je bila 2008. godine. U takvim uvjetima moramo se pripremiti za tešku i dugotrajnu bitku, za očuvanje hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta, rekao je.Vladine mjere

Vlada je prošli tjedan izašla s paketom od 63 mjere predložene kroz 19 zakona za pomoć gospodarstvu. Paket je vrijedan gotovo 30 milijardi kuna.

- To je prva faza naših mjera. Ovu krizu dočekujemo sa stabilnijim gospodarstvom nego prije, naglasio je.

Ugroza koja dolazi dovodi nas u poziciju da moramo brzo donositi odluke.

- Kriza će trajati duže od nekoliko mjeseci. Mi ćemo prilagođavati naše odluke sukladno razvoju situacije, rekao je.

- Svjedoci smo simetričnog šoka, istodobnog pada ponude, proizvodnje i potražnje u svim gospodarstvima na svjetskoj razini. Tako nešto nije zabilježeno u modernoj povijesti, kazao je.

- I druge države će poduzeti iste ili slične mjere, objasnio je. Uz sve nam se dogodio i potres koji druge države nisu imale.

Premijer je istaknuo tri bitne horizontalne mjere.

- Prva je iz domene Ministarstva financija, a to je beskamatna odgoda javnih davanja poreznim obveznicima s poteškoćama, dakle nema poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ova je mjera kalibrirana za prva tri mjeseca s mogućnošću produljenja na još 3 mjeseca, rekao je. Druga važna mjera za očuvanje radnih mjesta je financiranje sto posto troška minimalne plaće. Treća je usmjerena prema srednjim, malim i mikropoduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnosti i radni kapital uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatnu stopu, a u iznosima do 25 tisuća eura, objasnio je Plenković.

Rezanje troškova u proračunu

- Na rashodovnoj strani proračuna ćemo ići u rezanje svih troškova koji nisu nužni, naglasio je.

Koristi ćemo i sve mjere iz EU. Žurno će nam se, za potrebe funkcioniranja države,  staviti na raspolaganje dodatnih 240 milijuna eura.

Doniranje plaća za obnovu Zagreba

- Mi ćemo kao Vlada donirati našu plaću za ožujak donirati na račun koji se odnosi na rješavanje posljedica za potres za Zagreb i na taj način svojim primjerom pokazati solidarnost, rekao je Plenković.

Od danas podnošenje zahtjeva za odgodu plaćanja

Najvažnije za poručiti poreznim obveznicima i građanima je da se od danas mogu podnositi zahtjevi za odgodu plaćanja doprinosa i poreza i njihovu obročnu otplatu poreznoj upravi.

Otvorena je stranica Covid 19 i stranica e-porezne gdje su objavljene sve informacije koje će se nadopunjavati.

- Kriteriji su krajnje jednostavni i prohodni. Ako ste uredni platiša i ako imate pad prihoda od 20 posto jedan je od uvjeta, to je već kvalifikacija i u mogućnosti ste neplaćanja javnih davanja, objasnio je ministar financija Goran Marić.

- Mi smo postavili kriterije i vremenski rok. Kamo sreće da će ovo biti dovoljno, međutim svi smo duboko svjesni da će efekte pandemije proći razdoblje o kojem govorimo. To su 3+3 mjeseca, objasnio je.

Poreznim obveznicima nakon kraja krize sve neće doći naplatu odjednom, već će biti omogućena beskamatna odgoda na 24 rate.

Ono što je novost od prošlog tjedna je ta da je uključen i sustav PDV-a.

- Na određen način uključili smo i sustav PDV-a, pogotovo za  poduzetnike koji imaju promet do sedam milijuna kuna godišnje.

- Oni mogu optirati za odgodu naplate PDV-a do prvog srpnja, rekao je.

Ministar financija ističe da otpis dugova zasad nije na stolu.

- Govorimo isključivo o slučaju odgode, dakle odgoda plaćanja poreznih davanja, jer nemojmo zanemariti i jednu važnu činjenicu u svemu ovome, a to je da je jako važno zadržati i financijsku stabilnost RH, rekao je Marić.

Veliko zanimanje je i za mjeru isplate minimalne plaće. Iako se zahtjevi zaprimaju tek od jučer u ponoć, pomoć je već zatražilo 9 i pol tisuća poslodavaca koji zapošljavaju više od 54 tisuće ljudi. Ministar otkriva i koji su sektori najviše pogođeni.

- Djelatnosti koje se tiču pružanja smještaja te pripreme hrane i pića, prijevoza i skladištenja, radno-intenzivnih industrija i poslodavaca iz djelatnosti zdravstvenog turizma, naglasio je Marić.

Porezna će za sve za koje zna da su zaustavili poslovanje automatski ići u smanjenje predujma poreza. Od ostalih poreznih izmjena, sve naknade i potpore neće se plaćati, dok će povrat poreza ove godine biti isplaćen ranije, u lipnju.

Što se bankarskih kredita poduzetnika i građana, ići će se u odgodu plaćanja, što zasad nije jednostavno provesti, ali sustav će uskoro zaživjeti jer će i banke dati svoj doprinos solidarnosti.

- Očekujemo angažman HNB-a koja je već izdala određene upute,a imamo i signale od ECB-a koji opuštaju sustav i tretman mjera fleksibilniji, rekao je Marić.

- Drugi set mjera odnosi se na reprogram svih tih kredita, te HBOR i HAMAG-BICRO koji će osigurati kapital za kreditiranje mikro i malih poduzetnika, objasnio je Marić.Važna uloga medija

- Ključna je poruka da je Vlada svjesna u kojim s okolnostima nalazi, transparentno komuniciramo o svim pitanjima i pravovremeno poduzimamo sve mjere koje se odnose na gospodarstvo, vodeći računa o svim našim radnicima, rekao je Plenković.

- Preuzet ćemo vodstvo u ovom procesu, koje je nužnost da prebrodimo ovu krizi. Riječ je novcu koje, zahvaljujući ovim mjerama, sada ne treba platiti - porez na dobit, mirovinsko, zdravstveno. Kako se situacija bude razvijala, tako ćemo u dogovoru s bankama i međunarodnim financijskim institucijama, rješavat ćemo pitanja koja su pred nama. U ovome smo zajedno sljedećih nekoliko mjeseci. Mediji imaju iznimno važnu ulogu, vaša je uloga iznimno važna, na kraju je rekao premijer Plenković.

Mjere za pomoć

Mjere je sinoć najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, rekavši kako se "vodi bitka za svako radno mjesto, svaki obrt i svako trgovačkog društvo". Rekao je i da se razmišlja o mogućnosti da i vlasnici obrta imaju ista prava kao i radnici. Naznačio je i da u ovom trenutku nema prostora za isplatu dividende. Otkrio je da je Vlada spremna i na rezanje plaća u javnom sektoru.

Nakon što su jučer počele prijave za Vladine potpore na koje se poslodavci mogu javiti kako bi država njihovim radnicima isplatila minimalac.

- To obuhvaća tridesetak tisuća zaposlenih. Vjerujem kako će se ostati na projekcijama od 3-4 milijarde kuna. Sredstava ima. Novac za ovu mjeru mora biti omogućen, ustvrdio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.  Prva sredstva bit će isplaćena u četvrtak ili petak, da postoji tekuća likvidnost, rekao je ministar.

Mjera isplate minimalne plaće nije dovoljna, poručuju iz HGK.

- Vlada treba razmisliti o dodatnom naporu i podizanju pokrivanja troškova plaće na recimo 5.000 kuna neto po zaposlenom u pogođenim tvrtkama, kazao je predsjednik HGK-a Luka Barilović.

Iz gospodarske su komore upozorili i na loš tretman domaćih vozača, koji bi mogao dovesti do kolapsa u lancu opskrbe. Ministar Horvat sve demantira.

-Ja vas opet pozivam da zajedno sa mnom odete na teren i uvjerite se u potpuno drukčiju situaciju, kazao je ministar Horvat.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izvijestili su - da će novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita započeti, kada je i predviđeno, - 30-og ožujka, ali da će, zbog novonastalih okolnosti, natječaj biti otvoren do kraja travnja, a prema potrebi i dulje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!