08:01 / 05.11.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/T.V./B.A./HRT

Vlada o petom krugu porezne reforme

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je sa današnje sjednice Saboru poslala prijedloge zakonskih izmjena kojima definira peti krug porezne reforme
Premijer Plenković rekao je u četvrtak kako je zdravstveni sustav u stanju izdržati pritiske, poručivši da će Vlada i resorno ministarstvo i dalje činiti maksimalne napore za osiguranje svih preduvjeta da u organizacijskom smislu borba s epidemijom i dalje bude snažna i učinkovita. Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je aktualno stanje s epidemijom koronavirusa, povećanje broja zaraženih i umrlih, a  obiteljima koji su izgubili svoje najmilije zbog koronavirusa izrazio je sućut. Sućut je izrazio i Francuskoj i Austriji zbog terorističkih napada.- Broj oboljelih se povećava u Hrvatskoj i diljem Europe. Prema podacima od ovog tjedna, rastu Hrvatskoj je sporiiji. Testiramo sve za koje imamo indicije da imaju simptome, ali zbog povećanog broja rasta zaraženih, veći je i broj umrlih, rekao je i izrazio sućut obiteljima. Zdravstveni sustav u stanju je izdržati ovaj pritisak, siguran je da će i Ministarstvo zdravstva, svi zdravstveni djelatnici i dalje činiti napore da pomognu pacijentima, a mi ćemo kao Vlada osigurati sve preduvjete da u organizacijskom smislu borba protiv COVID-19 bude snažna i učinkovita, rekao je Plenković dodavši da je ministar pravosuđa izdao upute za rad tijelima državne uprave i ako se svi budu pridržavali pravila, izbjeći ćemo mogućnost zaraze.

Premijer se osvrnuo na potpore kulturnom sektoru u kojem su morale biti otkazane razne manifestacije, uključujući i Interliber. Plenković je izazio  žaljenje zbog toga, istaknuvši da se u ovim okolnostima radi o mjerama koje će biti na korist svih djelatnika i zaposlenika u kulturi.

- Potpore u kulturnom sektoru, koji je zbog epidemije jako pogođen, bit će na korist svih djelatnika u kulturi i bit će izrazito korisne, dodao je premijer.   

Premijer Plenković se osvrnuo na prijedloge zakonskih izmjena kojima se definira peti krug porezne reforme. Uz ostalo, predlaže se snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto, te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7 i pol milijuna kuna. 

- Najava 5. kruga porezne reforme nastavak je politike rasterećenja građana i poduzetnika i bit ćemo na više od 10 mlrd. kuna rasterećenja građana i gospodarstvenika, rekao je premijer.

Beroš: Zdravstveni sustav se uspješno nosi s pritiskom

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže je da je pritisak na zdravstveni sustav zbog koronakrize snažan, ali zasad se zdravstvo uspješno nosi s time, ima spremne kapacitete za sve scenarije, a oprema i osoblje se organiziraju prema potrebama.

➡️ Epidemija zaraze koronavirusom - najnovije informacije

- Hrvatski zdravstveni sustav je pod pojačanim pritiskom kao i sustavi drugih europskih država, međutim imamo kapacitete, stručne i odgovorne kadrove, uređaje i opremu i unatoč pritisku uspijevamo ispunjavati zadaću. Veliku pomoć i dalje dobivamo od građana koji svojim ponašanjem mogu utjecati na daljnje tijekove širenja zaraze, kazao je Beroš.

Istaknuo je kako istraživanja javnog mnijenja pokazuju da građani u većini ne prizivaju mjere potpunog zatvaranja već da se odgovornim ponašanjem može utjecati na smanjenje broja novozaraženih, kao i da najveći broj građana i dalje podržava mjere i odluke Nacionalnog stožera.
   
- Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 2480 novih slučajeva zaraze koronavirusom, rekao je Beroš. Broj aktivnih slučajeva je 14.843. Na bolničkom liječenju nalazi se 1221 pacijent. Na jučerašnji dan među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno je 930 aktivnih te 965 slučajeva samoizolacije.

Od 29. listopada do 4. studenog ukupno je oboljelo 15.568 osoba, u bolnicu je zaprimljeno 1167 pacijenata, a otpušteno njih 779.

- Provedeno je 57.067 testiranja na virus, prosječno 8152 po danu. 27,28 posto testova bilo je pozitivno, rekao je Beroš.

Beroš je rekao i da se u svijetu broj zaraženih približava brojci od 48 milijuna, a broj preminulih veći je od 1,22 milijuna.

Božinović: Važno je za vikend smanjiti druženja

Ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je na početku sjednice Vlade kako podaci pokazuju da broj novozaraženih raste od srijede pa se čini da do zaraze dođe tijekom vikenda.

- Važno je za vikend smanjiti druženja, poručio je.

Osvrnuo se na provedene inspekcijske nadzore nad poslovnim subjektima, ugostiteljskim objektima i javnim okupljanjima te predstavio sve mjere koje su donesene od posljednje sjednice Vlade.

Marić predstavio peti krug porezne regorme

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je prijedloge zakonskih izmjena kojima definira peti krug porezne reforme.

Marić je predstavio učinke dosadašnje porezne reforme, istaknuvši između ostalog proširivanje kruga neoporezivih primitaka - samo u prosincu 2018. godine za gotovo 500.000 ljudi isplaćena je 1,3 milijardi kuna. Prošle godine radilo se o gotovo 3,5 milijardi kuna.

- Ove godine do sada negdje oko 2,5 milijarde kuna, očekujemo prema kraju godine, bez obzira na sve okolnosti kakve jesu, da će također taj broj biti još malo i povećan, rekao je Marić.

Marić je rekao da su u ovom trenutku četiri zakona u prvom čitanju, a za drugo čitanje pridružit će im se i peti zakon, koji je još uvijek u javnom savjetovanju, a to su Izmjene i dopune Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Država će kroz mjere ne samo kompenzirati, nego i na svoja leđa preuzeti kompletni teret ovog poreznog rasterećenja u smislu poreza na dohodak, poručio je Marić.

Vlada je sa današnje sjednice Saboru poslala prijedloge zakonskih izmjena kojima definira peti krug porezne reforme. Uz ostalo, predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto, te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7 i pol milijuna kuna. 

Marić je između ostalog rekao i da će ukupnu stopu kod utvrđenog nesrazmjera imovine i primitaka povećati s 54 na 60 posto.

Prezentaciju ministra financija ovdje možete pogledati.

Ćorić: Navodi iz interpelacije su netočni

Vlada je Saboru predložila odbijanje interpelacije o svome radu u vezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene. Interpelaciju je uputio saborski Klub zastupnika Domovinskog pokreta koji je, zbog sumnji u nezakonitosti, zatražio od Vlade da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz vjetropark Krš-Pađene, kao i sve odluke ministarstava i mjerodavnih institucija vezane uz taj projekt.

Navodi iz interpelacije su netočni, rekao je na vladinoj sjednici ministar Tomislav Ćorić.

- Netočna je tvrdnja da su nositelju zahvata dodijeljena povlaštena kreditna sredstva državne banke kako bi mogao realizirati projekt. HBOR je bio jedan od kreditora u navedenom projektu. Kredit koji je HBOR odobrio za iznos koji predstavlja približno 34% ukupne investicije odobren je po višoj kamatnoj stopi od navedene u programu kreditiranja,  rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!