07:25 / 10.05.2019.

Autor: HRT

Vlada: Obeštećenje radnicima zbog izloženosti azbestu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na dnevnom redu je, između ostalog, nacrt konačnog prijedloga Zakona o slatkovodnom ribarstvu, te prijedlog odluke o donošenju Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije.
Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d. i Plobest d.d. u stečaju iz Ploča, kojim će se obeštetiti 510 radnika koji su bili profesionalno izloženi azbestu te će kroz tri godine ukupno svakome biti isplaćeno 219 tisuća kuna. Radnicima će se taj iznos isplatiiti ako su u tvrtki radili pet godina u razdoblju od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002.

Vlada je donijela i odluku kojom je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zadužila za koordiniranje aktivnosti vezanih uz izgradnju i opremanje centara za gospodarenje otpadom Biljane Donje, Bikarac, Lećevica, Lučino razdolje, Babina gora, Piškornica, Orlovnjak, Šagulje i Zagreb, a kako bi se ispunile obveze Hrvatske vezane uz smanjenja količine odloženog biorazgradivog otpada na odlagališta, sukladno Planu gospodarenja otpadom za razdoblje 2017. do 2022.

Ministar Tomislav Ćorić naveo je kako većina jedinica lokalne samouprave u pravilu nema dovoljno novca za izgradnju odlagališta te se uglavnom oslanjaju na novac iz EU fondova. Ovom je odlukom, rekao je, regulirano da one trebaju osigurati 10 posto potrebnog novca, a 90 posto sredstava osigurat će se iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na sjednici je usvojen i prateći Akcijski plan za ovu i iduću godinu uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. godine, kao i Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za ovu i iduću godinu, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe kako je borba protiv korupcije iznimno važan cilj Vlade.

Vlada je donijela i odluku i pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike i namještenike te imenovala svoj pregovarački odbor, a sukladnom odredbama KU, sklopljenog 9. studenoga 2017. godine, da se o visini regresa i dara za djecu te visini godišnje nagrade za božićne blagdane za svaku slijedeću kalendarsku godinu pregovara prije donošenja smjernica ekonomske i fiskalne politike za naredno razdoblje.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i konačni prijedlog zakona slatkovodnom ribarstvu (EU) kojim se regulira obavljanje sportskog i gospodarskog ribolova na kopnenim ribolovnim vodama te provođenje inspekcijskog nadzora nad svim sudionicima.

Vlada je dala preporuku Hrvatskim autocestama (HAC) za sklapanje izvansudske nagodbe sa stečajnom masom iza Kamen-Ingrada te donijela odluku o utvrđenju usklađenih iznosa potraživanja koje imaju Hrvatska i druge pravne osobe prema društvu TEF-Tvornica elektroda i ferolegura Šibenik, s ciljem provedbe povećanja temeljnog kapitala novoosnovanog društva Batižele Šibenik.

Imenovanje dijela novih članova Savjeta za razvoj civilnoga društva

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice razriješila dio dosadašnjih članova i zamjenicu članice Savjeta za razvoj civilnoga društva i imenovala je nove, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću. 

Razriješeni su Mirela Balint, Žana Počuča, Sebastian Rogač i Jagoda Botički, a dijelom novih članova i zamjenicom člana Savjeta za razvoj civilnoga društva, kao predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva uprave, Vlada je imenovala Davora Golenju, Idu Partl, Romanu Kuzmanić Oluić i dr. Mladena Nakića.

Odluke na zatvorenom dijelu sjednice Vlade

Raspravljalo se i o drugim kadrovskim pitanjima.

Državnom službeniku Petru Uzorincu ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnoga tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, do provedbe javnoga natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva, a najduže do šest mjeseci, jer mu ovlaštenje istječe 1. lipnja 2019..

Nadzornom odboru društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o., Vlada je predložila imenovanje Borisa Abramovića za direktora Društva, do imenovanja direktora putem javnoga natječaja, na razdoblje od najduže tri mjeseca, jer mu mandat istječe 16. svibnja 2019. godine.

Na zatvorenome dijelu današnje sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara EU i to: Vijeća za vanjske poslove (FAC) koje će se održati 13. i 14. svibnja, Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu (FAC Development) koje se održava 16. svibnja, Vijeća za vanjske poslove u formatu ministra obrane (FAC Defence) 14. svibnja te Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), također 14. svibnja.

Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koje će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća, ona se prethodno ne objavljuju, navodi se u priopćenju.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice, uz ostalo, informirana i o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u  Hrvatskoj, dodaje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!