08:14 / 10.05.2018.

Autor: I.M./HRT

Vlada: Od uvođenja eura višestruke koristi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prijenos sjednice Vlade pratite uživo na HRT4 od 10 sati.
Na dnevnom redu otvorenog dijela današnje sjednice Vlade je, uz ostalo, Prijedlog Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković rekao je kako su htjeli upravo u tjednu kad se slavi Dan Europe poslati najvažniju poruku Hrvatske da ispunimo obvezu koju smo preuzeli prilikom stupanja u članstvo u EU.

Hrvatska je, po mom dubokom uvjerenju, spremna započeti proces uvođenja eura, dosegnuli smo relativno visok stupanj realne konvergencije, već više od dva desetljeća održavamo nisku inflaciju i stabilan tečaj, imamo jako dobre rezultate glede proračunske, fiskalne konsolidacije, kazao je premijer.

Preostao je još, kako je kazao, kriterij smanjenja javnog duga. Na kraju prošle godine udio tog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) pao je na 78 posto, a očekuje se, kaže Plenković, da će do 2021. godine pasti na 65 posto.
To jasno govori da Vlada vodi odgovornu ekonomsku politiku, kazao je Plenković.

Istaknuo je kako strategija temeljito analizira ekonomske koristi i troškove uvođenja eura, te opisuje i predstavlja brojne aktivnosti i politike koje će se poduzimati u nadolazećem razdoblju.

Važno je da javnost zna kako analiza jasno utvrđuje da ćemo kao država imati znatne i trajne koristi od uvođenja eura, dok će troškovi uglavnom biti niski, u najvećoj mjeri jednokratni, istaknuo je Plenković.

Naveo je da će se uvođenjem eura smanjiti rizici za financijsku i makroekonomsku stabilnost, kao i kamatne stope i transakcijski troškovi. Sve to trebalo bi pridonijeti bržem gospodarskom rastu i rastu zaposlenosti, povećanju obujma investicija i jačanju otpornosti financijskog i gospodarskog sustava na različite oblike poremećaja, istaknuo je premijer.

Dodao je i da treba puno raditi na senzibiliziranju javnosti o ovoj temi, a za provedbu ove strategije bit će osnovano i Nacionalno vijeće za uvođenje eura.
U strategiji se ne navodi ciljani datum uvođenja eura, ali znamo točno koji su koraci pred nama, zaključio je premijer.

"