16:13 / 12.04.2018.

Autor: M.M./I.M./HRT/Hina

Vlada odbacila SDP-ov amandman na Zakon o potvrđivanju Istanbulske konvencije

-

-

Foto: - / -

Vlada je prihvatila konačan prijedloga zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu.
Vlada je održala svoju drugu sjednicu ovoga tjedna. Na kraju sjednice premijer Andrej Plenković pozvao je ministre da odbiju prijedlog amandmana SDP-a na Zakon o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji o kojem se jučer raspravljalo u Saboru. 

Klub zastupnika SDP-a traži brisanje članka 4. iz Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije tj. interpretativne izjave. Naravno, kako je prijedlog da odbijemo amandman jer u tom članku stoji kako Hrvatska tumači Konvenciju, koji je njezin cilj i jasno kaže koja vrsta obveza ne proizlazi iz Konvencije, rekao je premijer. Zahvalio je ministrici Murganić i kolegicama iz Kluba koje su do kasno sinoć sudjelovale u saborskoj raspravi.Vlada je prihvatila konačan prijedloga zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela (EU).

Njime se u hrvatsko zakonodavstvo prenose odredbe Direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o uporabi podataka iz evidencije podataka o putnicima (PNR) u svrhu sprečavanja, otkrivanja, istrage i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i teških kaznenih djela, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Sukladno odredbama Direktive zakoni i drugi propisi država članica koji su potrebni radi usklađivanja moraju stupiti na snagu do 25. svibnja 2018. Cilj Direktive je jačanje i unapređenje međunarodne suradnje s ciljem povećanja učinkovitosti u suzbijanju kriminaliteta s međunarodnim obilježjem, istaknuo je.

S obzirom na rasprostranjenost organiziranih kriminalnih mreža, koje se vrlo brzo i dobro prilagođavaju novim okolnostima iskorištavajući ih za izvršenje kaznenih djela, ali i terorističkih aktivnosti, te imajući u vidu nove oblike terorističkog djelovanja koji predstavljaju sigurnosni izazov za cjelokupnu međunarodnu zajednicu i zahtijevaju angažman na nadnacionalnoj razini, nužno je ojačati i unaprijediti međunarodnu suradnju te osigurati učinkovitu razmjenu i upotrebu svih relevantnih podataka u svrhu otkrivanja istraživanja i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i drugih teških kaznenih djela, naglasio je Božinović.

Vlada je prihvatila i Godišnje izvješće o obrani za 2017. Ministar obrane Damir Krstičević u obrazloženju je istaknuo kako je prošla godina bila prekretnica u zaustavljanju trenda smanjenja proračunskih sredstava za obranu i ubrzanju razvoja obrambenih sposobnosti te podizanju kvalitete života i rada pripadnika Oružanih snaga.

Nastavili smo opremanje s naprednim borbenim sustavima, intenzivirali obuku i vježbe u međunarodnim i nacionalnim aranžmanima te pokrenuli niz aktivnosti usmjerenih na revitalizaciju pričuvne komponente, istaknuo je ministar Krstičević.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je time poslana snažna poruka u postojećem sigurnosnom ozračju, kao i osiguranjem odgovarajućih materijalnih financijskih uvjeta pripadnicima Oružanih snaga.
Podsjetio je kako je tijekom prošle godine više od 700 pripadnika Oružnih snaga sudjelovalo u raznim misijama diljem svijeta te se, među ostalim, osvrnuo i na važnost Vladine odluke o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Vlada je dala i prethodnu suglasnost ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) za sklapanje ugovora o nabavu poštanskih usluga za potrebe HZMO-a s Hrvatskom poštom (HP).

Ugovorom će HZMO HP-u za razdoblje od 25. veljače 2018. do 29. veljače 2020. godine platiti ukupno 19,5 milijuna kuna s PDV-om, za poštanske usluga koje obuhvaćaju pismovne pošiljke, preporučene pošiljke, pošiljke s označenom vrijednosti, pakete do 10 kg i dopunske poštanske usluge u unutarnjem i međunarodnom prometu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!