07:03 / 07.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Vlada odbija navode iz SDP-ove interpelacije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada odbacuje i odbija interpelaciju o radu koju je podnijelo 16 saborskih zastupnika vezano za proces nabave višenamjenskih borbenih aviona.
Vlada je jednoglasno prihvatila izvješće o interpelaciji o njezinu radu u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona, koju je podnijelo 16 SDP-ovih zastupnika u Hrvatskome saboru, u kojoj se ocjenjuje da su navodi u interpelaciji neosnovani i neutemeljeni.

- Kohorst ekskluzivno za HRT o zrakoplovima F-16
- Može li interpelacija rasvijetliti slučaj F-16

- Vlada je ovaj vrlo složen proces vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o javnoj nabavi, rekao je ministar obrane Damir Krstičević predstavljajući izvješće. Istaknuo je kako se niti jedna država koja je dostavila ponudu nije žalila na provedeni postupak nabave.

- Ponuda Izraela iznosila je 475 milijuna američkih dolara, grčka ponuda 171 miljun eura, s time da nisu bili definirani dodatni troškovi, avioni nisu bili modernizirani i nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove. Ponuda Švedske iznosila je 933 milijuna eura, a ukupna procjena troškova 1,11 milijardi eura. Osnovna ponuda SAD-a iznosila je milijardu i 553 milijuna dolara bez troškova naoružanja i obuke te nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove. Iz svega ovoga je zaključeno da je izraelska ponuda bila potpuna i najprihvatljivija, uključujući i u financijskom smislu, istaknuo je Krstičević.Naglasio je da nisu preuzete nikakve financijske obveze za Hrvatsku niti su u postupku za našu zemlju nastale ikakve štetne posljedice. "Hrvatska ostaje ključan strateški partner SAD-u i to se neće promijeniti. Ističemo da niti jednom radnjom u ovom procesu nije ugrožena dugoročna stabilost i održivost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", kazao je Krstičević.

Vlada odbacuje i odbija interpelaciju o radu koju je podnijelo 16 saborskih zastupnika vezano za proces nabave višenamjenskih borbenih aviona, izjavio je premijer Andrej Plenković, ustvrdivši da je sve što je ova vlada radila u tom pogledu bilo odlučnije i hrabrije glede modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od ijedne vlade do sada. Važnim je istaknuo to da je odlučnost Vlade da Hrvatska modernizira HRZ jednako snažna kao i prošle godine te je najavio da će nakon odgovarajućih dodatnih analiza i priprema, kada to procijene, krenuti u nove aktivnosti u tom pogledu.

SDP-ovu interpelaciju komentirali su u Saboru SDP-ov Peđa Grbin te HDZ-ov Branko Bačić.

Vlada je dala suglasnost MORH-u za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u 2020. i 2021. godini, za prihvaćanje Pisma ponude i prihvaćanja HR-B-UBM za nabavu sustava bacača granata i taktičkih radiouređaja.

Vlada je dala suglasnost Zračnoj luci Osijek za kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke (HPB) u iznosu od 22 milijuna kuna i toj banci odobrila državna jamstva za to zaduživanje koje će se koristiti za promjenu nepovoljne strukture duga.

Vlada je donijela i više prijedloga odluka u vezi s imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, među ostalim o izboru ponuditelja i prodaji Češke vile u Visu. Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće grada Iloka, Gradsko vijeće grada Ogulina i Općinsko vijeće općine Davor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!