17:09 / 11.12.2018.

Autor: P.F./HRT

Vlada odlučna: Ili ćemo kupiti F-16 kakve smo tražili ili se natječaj poništava

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Je li Hrvatska izmanipulirana u poslu kupnje borbenih aviona? Premijer Plenković kaže: nesporazum između SAD-a i Izraela nas ne opterećuje pa nema ni dvojbi.
Ne stišava se bura u vezi s nabavom izraelskih vojnih zrakopolova. Ministar Krstičević ističe kako je Hrvatska napravila sve transparentno i zakonski te da sada Izrael i SAD trebaju objasniti zašto je obustavljena prodaja. Slučaj je komentirao i premijer Andrej Plenković koji je rekao da Hrvatska neće popuštati i pristati na višu cijenu.

Je li Hrvatska izmanipulirana u poslu kupnje borbenih aviona? Premijer Plenković kaže: nesporazum između SAD-a i Izraela nas ne opterećuje pa nema ni dvojbi. "Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Dakle, da budem sasvim jasan, ili ćemo kupiti onakve zrakoplove kakve smo tražili u procesu ili će se natječaj poništiti", rekao je.

Proces nabave 12 višenamjenskih borbenih aviona F-16 je u tijeku. Rekao je to ministar obrane Damir Krstičević i naglasio kako sada Izrael i SAD trebaju dati objašnjenje zašto je obustavljena prodaja.

Tvrdi, naša je zemlja sve obavila sustavno, temeljito, transparentno i zakonski. Istaknuo je kako je on na čelu procesa i za sve što radi spreman je snositi odgovornost.

Lider oporbenog Mosta Božo Petrov traži još jasnije odgovore. Smatra da bi Vlada trebala građanima objasniti gdje je zapelo i kako dalje.

Bivši zapovjednik ratnog zrakoplovstva Josip Štimac smiruje strasti. Smatra kako postoji vrlo mala mogućnost da posao propadne.

A hoće li Hrvatska vojska i u zraku unaprijediti svoje borbene sposobnosti eskadrilom F16 Barrack - možda doznamo potkraj tjedna. U petak bi, prenose mediji, za zajednički stol trebali sjesti SAD i Izrael.

Premijer Plenković za ponedjeljak je najavio dugoočekivanu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će, među ostalim, biti riječi i o novim okolnostima u vezi s kupnjom izraelskih aviona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!