Vlada: Odluka o prelasku granice OS RH radi protupožarne zaštite

22.03.2023.

14:40

Autor: Hina/E.P.C.

Ministar obrane Mario Banožić na sjednici Vlade

Ministar obrane Mario Banožić na sjednici Vlade

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2023. godini.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je na sjednici kako je ustavna zadaća Hrvatske vojske pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu na temelju zamolbe države pogođene požarom.


- Imajući u vidu dosadašnja postupanja u situacijama koje zahtijevaju brzo djelovanje, predlaže se i ove godine donošenje navedene odluke. Odlukom se odobrava uporaba Oružanih snaga RH na zadaćama protupožarne zaštite u inozemstvu u 2023. korištenjem zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, izvijestio je ministar Banožić.


Rekao je i kako je Odluka o pružanju humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite donesena nakon Vladinog Programa aktivnosti.


Protupožarni zrakoplovi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH prošle su godine bili angažirani na gašenju požara u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!