14:18 / 24.02.2020.

Autor: P.F./Hina/HRT

Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog "krnje"

Foto: Boško Ćosić

Foto: Boško Ćosić

Foto: - / -

To nije tradicionalno, ni zabavno, niti je u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti. Stoga taj čin osuđujemo, poručuju iz Vlade.
Vlada je osudila spaljivanje "krnje" u Imotskom u liku lutaka koje predstavljaju istospolni par s djetetom, poručivši da nije karnevalski duh i satira kad se "sudi" predstavnicima manjina u hrvatskom društvu, niti je to tradicionalno i zabavno, niti u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti.

-
Tradicionalno spaljivanje karnevalske 'krnje' obično se sastojalo u svojevrsnoj duhovitoj i podrugljivoj kritici raznim događanjima u hrvatskom društvu. Takav karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se 'sudi' onima koji su na poziciji vlasti, poput predsjednika države, predsjednika Vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu. To nije tradicionalno, ni zabavno, niti je u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti. Stoga taj čin osuđujemo, poručuju iz Vlade.

Naš pristup je da se odupiremo svakoj vrsti govora mržnje i agresije - političke, ideološke, verbalne i fizičke, kao i svakom činu koji vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda i pridonosi podjelama u društvu, dodaju iz Banskih dvora.

Incident je komentirala i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

- Poruka koja se mladima i djeci šalje time također je loša i stvarno bismo svi trebali tu imati više odgovornosti, rekla je Divjak. Spaljivanje je osudio i predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Sabora, drugi političari, Udruga obitelji, pravobraniteljice, a najavljene su i kaznene prijave protiv organizatora toga karnevala KD "Bakove svečanosti".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!