10:39 / 17.12.2020.

Autor: B.A./Hina

Vlada: Poboljšanje položaja civilnih stradalnika Domovinskog rata

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima želimo pružiti i civilnim stradalnicima, rekao je ministar Medved.
Prijedlogom zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, koji je Vlada uputila u saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak, proširit će se broj korisnika prava te poboljšati njihov socio-ekonomski položaj.

➡️ Plenković: Najmanje šest mjeseci da se cijepi najveći dio populacije

- Pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima želimo pružiti i civilnim stradalnicima. To je svakako dug naše države prema nevinim žrtvama iz Domovinskog rata, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavljajući zakon.

Prava civilnih stradalnika Domovinskog rata trenutno su regulirana Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata iz 1992. godine, koji je do sada mijenjan čak 12 puta.

- Prema postojećem zakonu prava trenutno ostvaruje 1884 civilna stradalnika iz Domovinskog rata te 145 članova obitelji poginulih civila i unatoč tim brojnim izmjenama zakona i dalje mnogi nisu obuhvaćeni, a prava nisu prilagođena njihovim potrebama, rekao je Medved obrazlažući razloge predlaganja novoga zakona.

Njime se definira pojam civilnog stradalnika iz Domovinskog rata tako da će prava moći ostvariti i stradalnici koji to nisu mogli po važećem zakonu.

- Zakon će obuhvatiti i civile stradale uslijed eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava ili uporabe vatrenog oružja  u razdoblju od 17. kolovoza 1990. godine do 30. lipnja 1996. godine, rekao je Medved.

Omogućit će se i ostvarivanje prava članovima obitelji nestalih civila u Domovinskome ratu i prije nego što proglase svoje članove obitelji umrlima, otvorit će se rok za priznavanje statusa civilnog invalida iz Domovinskog rata po osnovu bolesti, uspostavit će se evidencija civilnih stradalnika, a predviđene su i mjere za poboljšanje  socioekonomskog položaja korisnika.

- Prava mogu ostvariti državljani Republike Hrvatske, ali i strani državljani uz uvjet da su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj, istaknuo je Medved.

Procijenjeni broj novih korisnika statusnih prava temeljem ovog novog zakona je oko 2500, a novac je siguran u proračun, prema projekcijama za iduću godinu u iznosu od 30 milijuna kuna.

Vlada je u Sabor uputila i izmjene i dopune Zakona o sustavu civilne zaštite kojima se pravilno implementira dijela EU Direktive o kontroli i opasnosti od velikih nesreća koje uključuju opasne tvari, a odlukom o osnivanju Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske proširila je krug sadašnjih članova Vijeća.

Pokrenut će se postupak davanja koncesije za nautičku luku Porto Baroš

Vlada je na sjednici obaviještena o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Porto Baroš, u Rijeci. Riječ je koncesiji na prostor ukupne površine 105.897 metara kvadratnih, a koncesija će se dati na 30 godina.

Ministar Butković je izvijestio da su se Ministarstvo, Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka usuglasili da se područje luke Baroš, koje je pripadalo području Luke Rijeka i do sada je korišteno kao skladišni i prostor za privez raznih brodova, sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji prenamjeni u luku nautičkog turizma. To je područje, inače, Vlada odlukom s kraja svibnja ove godine izuzela iz područja Luke Rijeka.

Nautička luka Porto Baroš planirana je s kapacitetom od 500 vezova pa je, sukladno propisima, određena kao luka posebne namjene od značaja za Republiku Hrvatsku te je Vlada nadležna za davanje koncesije za njenu izgradnju i gospodarsko korištenje.

Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi pet kuna po metru kvadratnom zauzetog pomorskog dobra, s time da će se iznos stalnog dijela nakon petnaeste godine povećavati svakih pet godina za dvije kune po metru kvadratnom. Početni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade iznosi četiri posto prihoda ostvarenog na koncesioniranom području, umanjeno za nabavnu vrijednost naftnih derivata.

- Procijenjena vrijednost predmetne koncesije iznosi oko 1,2 milijarde kuna i ovo predstavlja trenutno najveću investiciju u nautički turizam, rekao je Butković.

Najavio je da će se po donošenju obavijesti o namjeri davanja koncesije ići u javno prikupljanje ponuda, po odabiru najpovoljnijeg ponuditelja izraditi prijedlog odluke o dodjeli koncesije, nakon čega će se i potpisati ugovor za tu koncesiju.

Prije sklapanja ugovora, napomenuo je, potrebno je još ishoditi lokacijsku dozvolu.

Koncesija za uzgoj do 500 tona tuna godišnje

Vlada je danas odlučila i o davanju koncesije u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja tune i obavljanja turističko-edukacijske djelatnosti u akvatoriju Iškog kanala, a vrijednost te koncesije procijenjena je na 510 milijuna kuna.

Riječ je inicijativi tvrtke Kali tuna d.o.o. za pokretanje postupka dodjele te koncesije na površini od 210 tisuća kvadratnih metara, na lokaciji između otočića Fulija i Kudica u Iškom kanalu. Koncesija bi se dala na 20 godina, a u svrhu uzgoja tune kapaciteta do 500 tona godišnje.

Uz to, predviđeno je i obavljanje turističko-edukacijske djelatnosti na jednom od uzgojnih kaveza, kojemu će moći pristupiti i posjetitelji.

Prema obrazloženju odluke, s obzirom na to da je tvrtka Kali tuna ishodila lokacijsku dozvolu, ako njena ponuda na natječaju ne bude izabrana kao najpovoljnija, odabrani će joj ponuditelj trebati nadoknaditi trošak ishođenja lokacijske dozvole od 55.750 kuna.

Inače, tvrtku Kali tuna su u Kalima, na otoku Ugljanu, 1996. godine utemeljili hrvatski povratnici iz Australije, a od 2015. je u vlasništvu japanske kompanije J Trading Inc.

Dodatak ugovoru o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika

Vlada se na današnjoj sjednici suglasila i s dodatkom ugovoru o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor Sava 9 (SA-09), sukladno čemu će tvrtka koja ima dozvolu za to, kanadski Vermilion prenijeti 50 posto prava i obveza iz dozvole na tvrtku Nafta Exploration.

Naime, u lipnju 2016. godine je Vlada s tvrtkom Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. sklopila ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor SA-09.

Vermilion je u tom istražnom prostoru započeo istražne radove iz druge istražne faze, a Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja se obratilo s namjerom prijenosa 50 posto prava obveza iz dozvole na tvrtku Nafta Exploration. No, za to treba odobrenje s obzirom na to da država u slučaju prijenosa takvih prava ima pravo prvokupa investitorovog udjela, pod uvjetima koji nisu nepovoljniji od komercijalnih uvjeta ponuđenih od strane potencijalnog preuzimatelja.

Komercijalni uvjeti koje je predložila tvrtka Nafta Exploration uključuju radne obveze druge faze istražnog razdoblja, i to financiranje izrade jedne istražne bušotine u stopostotnom iznosu, pri čemu je maksimalan iznos koji plaća 3,5 milijuna eura, uz mogućnost izrade druge bušotine što je ulaganje od dva milijuna eura te seizmičkog snimanja s ulaganjem do 2,5 milijuna eura.

S obzirom na te komercijalne uvjete koji je Nafta Exploration ponudio, Vlada neće koristiti svoja pravo prvokupa stjecanja udjela u pravima i obvezama iz dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na prostoru Sava 9 te je suglasna s prijenosom, objasnio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Inače, prema podacima iz sudskog registra tvrtka Nafta Exploration osnovana je krajem prošle godine, a osnivač joj je tvrtka Nafta International, sa sjedištem u Nizozemskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!