12:43 / 19.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Vlada pomaže Osječanima zbog komaraca - kreće zaprašivanje iz zraka

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Slavonci, ogorčeni zbog situacije s komarcima, prijete zatvaranjem cesta ako se nešto ne učini. Vlada je danas ipak odlučila pomoći Osječanima.
Vlada je danas odlučila pomoći Osječanima koji se bore s najezdom komaraca,kakva se ne pamti na tom području. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija uputili su apel Vladi u kojem traže 5 milijuna kuna za dezinsekciju.Vlada je na sjednici zadužila Ministarstvo zdravstva i Županijski zavod za javno zdravstvo da poduzmu sve potrebne mjere radi rješavanja problema dezinsekcije komaraca na osječkom području kako bi se zdravlje ljudi što kvalitetnije zaštitilo, a zatreba li, uključit će se i Vlada pružanjem financijske pomoći.

Ministarstvo će potrebne mjere poduzeti u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, jedinicama lokalne samouprave na području županije te Županijskim zavodom za javno zdravstvo, stoji u zaključku. Premijer Andrej Plenković očekuje da Županijski zavod za javno zdravstvo što prije poduzme odgovarajuće mjere.

- Mislim da je ovo primjeren i hitan odgovor Vlade i očekujem da Županijski zavod za javno zdravstvo što prije poduzme odgovarajuće mjere, a Vlada će, ako će biti potrebno, naći dodatna financijska sredstva da se ovo pitanje riješi što prije, rekao je premijer.Vladi su se zbog problema najezde komaraca i pružanja pomoći obratili osječko-baranjski župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, rekao je ministar Milan Kujundžić te objasnio da se na poplavnom području Drave i Dunava dizanjem razine vode stvaraju velike površine koje postaju intenzivna legla komaraca te je od travnja do listopada kvaliteta života stanovništva na području županije i grada znatno ugrožena.Avioni i tvrtka koja će vršiti zaprašivanje su hrvatski. Što se tiče Kopačkog rita - tretirani će biti rubni dijelovim, a tražit će se dozvola i za ostalo. Nisu svi komarci iz Kopačkog rita, moramo znati što komarcima pogoduje, paziti na lokalne kanale, zaostalu vodu i kanalizaciju, zaključio je Anušić. Poslušajte što kažu ostali općinski načelnici i gradonačelnici.O načinu zaprašivanja i suzbijianja najezde komaraca u Temi dana govorili su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i Nataša Janev Holcer, voditeljica Odjela za opću zdravstvenu ekologiju HZJZ-a. Zaprašivanje će doslovce samo "ugasiti požar", jer komarci izlaze iz vode i morat će se ponavaljati. Upozorili su na nužnost larvicidnog tretiranja. Taj posao treba raditi od 1. siječnja do 31. prosinca i nije jeftin, upozorili su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!